Telefonhívások

2023.04.26. 16:07

Vigyázat! Újabb unokázós csalók próbálkoznak Gyöngyösön

Két idős gyöngyösi lakost is megkörnyékeztek a csalók az elmúlt napokban. Ne dőljön be senki a kamu telefonoknak!

B. K.

Kerecsend önkormányzata bűnmegelőzési hírlevelében hívta fel a figyelmet az újabb unokázós csalókra. Azt írták, hogy április 24-én 11 óra körül időben egy magát ügyvédnek kiadó férfi felhívta W. P. 75 éves gyöngyösi lakost azzal, hogy a fiát letartóztatták és Szlovákiába vitték, mert fegyvert és kábítószert próbált postán feladni. A férfi közölte, hogy W. P. fiát 3 millió forint óvadék ellenében a szlovák rendőrség szabadon engedi. Amikor az asszony részletes kérdéseket tett fel az üggyel kapcsolatban, a hívó a telefont letette.

Szintén e napon dél körül kapott egy telefonhívást ismeretlen számról egy másik kiszemelt áldozat is, M. A. 72 éves, szintén gyöngyösi lakos. A telefonáló magát Dr. Szekeres Gábor ügyvédnek kiadva közölte, hogy M. A. fiát 12 millió forint óvadék ellenében engedi szabadon a szlovák rendőrség. M.-né a beszélgetést követően felhívta a fiát.

Szerencsére egyik esetben sem került sor pénz átadására, a csalóknak nem sikerült a kiszemelt áldozatokat becsapni.

Az idősebb hozzátartozóinkat fontos állandóan figyelmeztetni a veszélyre. 

A hírlevélben hangsúlyozzák, fokozott fenntartással kezeljék az olyan telefonhívásokat, váratlanul jelentkező idegeneket, amikor valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége! 

  • Ne hajtsák végre a telefonon kapott utasításokat és ne árulják el, mennyi pénzt tartanak otthon!
  • Ellenőrizzék le a telefonon kapott információ, balesetről, egyéb káreseményről, bajról szóló hír valóság tartalmát!
  • Hívják fel közvetlen hozzátartozóikat!
  • Hívják a Rendőrséget: 112!
  • Bátran kérjenek segítséget! Ne feledjék, ha baj van, a Rendőrség az, aki segíteni tud és ezt nem pénzért teszi!
  • Aki pénzt kér a segítségért, az a bűnöző!

Bejelentés 
Amennyiben nem történt bűncselekmény a sérelmükre, de kaptak hasonló tartalmú telefonhívást, kérik, értesítsék a Rendőrséget a 112-es hívószámon - hívta fel a figyelmet a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya. Segítségért fordulhatnak az áldozatsegítő szolgáltatást nyújtókhoz is: Egri Áldozatsegítő Központ 3300 Eger, II. Rákóczi Ferenc utca 10. Tel: +36 (30) 3752176, e-mail: [email protected], www.vansegitseg.hu

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában