Vissza az előzőre

2023.04.06. 18:07

Visszatérnek egy elvetett nyomvonalhoz a felnémeti elkerülő tervezésénél

Összesen kilenc tervezet készült eddig. Most a nemzeti park igazgatója egy korábbi újragondolását javasolta. Úgy tűnik inkább engednek a természetvédelmi szempontokból.

Sz. M. L.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság központjában a napokban megszervezett találkozón a tervezők összefoglalóan bemutatták az eddig megtervezett kilenc különböző felnémeti nyomvonalváltozatot, és egyeztették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival, hogy mely változatok azok, amelyek - bizonyos további módosításokkal - természetvédelmi szempontból elfogadható módon tovább tervezhetők. Mivel a keleti nyomvonalfolyosó természetvédelmi szempontból konfliktusmentes, ezért erről kevesebb szó esett – olvasható az Egert elkerülő út tervezésének hivatalos oldalán.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a Natura 2000 területek védelme miatt a felnémeti szakasz lehetőségeit még mindig vizsgálják. A nemrégiben tartott lakossági fórumon az is szóba került, hogy egy felüljáróval oldhatnák meg a problémát.

A mostani egyeztetésen Rónai Kálmánné, a Bükki Nemezeti Park igazgatója elmondta, hogy a tervezés kezdeti szakaszában a felnémeti változatok sokkal jelentősebb mértékben érintették a Vár-hegy-Nagy-Eged Natura 2000 védelmet élvező területet, de a Nemzeti Park szakértőivel történő közös tervezés és iteráció eredményeként a jelentős érintettség mostanra minimálisra csökkent.

–  Az igazgatónő hozzátette, hogy a védett terület állapotának és integritásának megőrzése érdekében ugyan sokkal kedvezőbb lenne, ha az út teljesen elkerülné azt, de belátható, hogy a természetvédelem mellett további, szintén hangsúlyos társadalmi szempontoknak is érvényesülnie kell egy ilyen kiemelt fontosságú projektben, ezért egy korábban már elvetett változatot újragondolásra javasolt – közölték. Tehát a tervezők a következő hetekben ennek megfelelően folytatják a tervek részletesebb kidolgozását - a természetvédelmi szakemberek folyamatos bevonásával.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában