Büszkeség

2023.05.21. 14:30

A brit királyi család is ismeri a fedémesi kézműves papírt + videó

Már 4 évtizede foglalkoznak Fedémesen papírmerítéssel, a munkájuk III. Károlyt is lenyűgözte.

Sz. M. L.

A Vatikán is rendelt és Tokióban is kiállították

Forrás: Hír Tv/Youtube

Európában is ritkaságszámba megy a tradicionális kézműves papírmerítés, néhány éve pedig a brit királyi család is elismerését fejezte ki egy köszönőlevélben a fedémesieknek akik ezt az ősi hagyományt folytatják – számolt be a Hír Tv. A fedémesi papírmanufaktúra termékeit itthon és a világ számos pontján is csodálat övezi. A különlegesen szép papírok eljutottak például a tokiói papírmúzeumba is a Hír Tv anyaga szerint.

Vincze László papírmérnök, a Vinczemill Kft. tulajdonosa elmesélte, a mesterség még több ezer éves múltra tekint vissza. Magyarországon az XIV-XV. század környékén terjedt el. A rendszerváltás óta minden kormányalakulásra ők készítik a papírt, az Országos Levéltár, a nemzetközi olimpiai bizottság is használja a Vincze-papírokat, ezeken adják át a Kossuth és a Széchenyi díjakat is. De nemrégiben a Vatikán rendelt tőlük. A videóban azt is megmutatták, hogyan készül a papír, melynek messze földről csodájára járnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában