Tanulmányi verseny

2023.05.02. 09:10

A gyöngyösi diák az ország legjobb elektronikai technikus tanulója

A gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium hírnevét Nagy Mátyás országos 4. helye is öregbítette.

Sz. Sz. I.

Győri Rajmond és felkészítő tanára, Kaló István az eredményhirdetés után

Forrás: Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium

Portálunkon a minap számoltunk be arról, hogy minden Heves vármegyei döntős versenyző első helyezést ért el a Szakma Sztár Fesztiválon. Győri Rajmond, a gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium 5/13.A osztályos elektronikai technikus tanulója is aranyérmet szerzett az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) döntőjében. A kiváló diák szerepléséről felkészítő tanára, Kaló István számolt be.

– Az OSZTV a technikusképzésben tanuló végzős diákok legrangosabb szakmai versenye, mintegy  200 versenyző mérte össze a tudását 54 szakmában. A verseny során a résztvevőknek az öt év alatt tanult összes szakmai tantárgyból szerzett ismereteiket alkalmazniuk kell a feladatok megoldása során, A megmérettetés a technikusi vizsgához hasonlóan írásbeli, gyakorlati és szóbeli részekből áll. Az írásbeli forduló feladatsora idén talán a szokottnál is nehezebbre sikerült. Rajmond már ekkor bizonyította kiemelkedő felkészültségét, ugyanis a feladatokat az országban a  legjobban, 86 százalékos eredménnyel oldotta meg.

A gyakorlati és a szóbeli fordulóra Budapesten, az Öveges József Szakközépiskola tanműhelyében került sor, amelyen az ország nyolc legjobb elektronikai technikus tanulója vehetett részt. A feladat egy olyan robotvezérlőpanel megépítése, beüzemelése és mérése volt, amely képessé tett egy kétkerekű robotot arra, hogy végighaladjon egy megadott útvonalon. Rajmond robotja volt az első amely sikeresen célba ért, és a szóbeli kérdésekre is ő volt aki elsőként válaszolt.

A három forduló után, a technikusi vizsga alóli teljes felmentés birtokában kíváncsian vártuk a verseny csúcspontját a Szakma Sztár Fesztivált.Ezen már csak a három legkiemelkedőbb versenyző vett részt. az esemény rangját az is mutatja, hogy a rendezvényt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg. A kétnapos feladat egy PIC-es tolókapuvezérlő áramkör megépítése és beüzemelése volt, amely több mint száz darab felületszerelt és furatszerelt alkatrészt tartalmazott. A második nap reggelén, az utolsó csatlakozók beforrasztását követően az áramkör elsőként került kipróbálásra és első bekapcsolásra működött. Talán mondanom sem kell, hogy a mérési feladatot is Rajmond fejezte be elsőként – részletezte Kaló István.

– A várakozásunk beigazolódott, mégis felemelő érzés volt, amikor az emelkedett hangulatú díjkiosztó ünnepségen egy budapesti és egy paksi versenyzőt megelőzve Rajmond állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Most már elmondhatjuk, hogy iskolánk történetében először, a Bottyánba jár az ország elektronikai technikus tanulóinak legjobbika. Április 26-án tehát egy hosszú utazás végéhez érkeztünk. Én voltam a szerencsés, aki átélhettem vele a verseny izgalmait, én álltam mellette a fordulók során és a szelfifal előtt, de azt gondolom, ez a siker mindannyiunké. Meg kell hogy említsem osztályfőnökét, Tomcsik Erika tanárnőt, aki ebben a kilencedikben kicsit sem problémamentesnek ígérkező osztályban képes volt olyan szeretetteljes, támogató légkört kialakítani, amelyben az osztály minden tanulója ki tudta bontakoztatni a tehetségét. Meg kell hogy említsem jelenlegi osztályfőnökét, Patai Gábor tanár urat, akivel tizedik évfolyamtól párban tartottuk a gyakorlati foglalkozásokat, és aki olyan tapasztalatokkal vértezte fel Rajmondot, amelyek nagyban hozzájárultak ennek a szép eredménynek az eléréséhez. De említhetem Dér Tibor tanár urat, aki kilencedikben a szakma alapjait tanította meg neki épp úgy, mint a villamos munkaközösség többi tagját, Gál Géza, Balog Tivadar és Farkas László tanár urakat, akik számítógép alkalmazást, mechatronikát és PLC programozást tanítottak neki. A legfontosabb résztvevője ennek az utazásnak mégis Győri Rajmond, aki különleges tehetségével, műszaki érdeklődésével, szakmai alázatával és kíváncsiságával minden rábízott elméleti és gyakorlati feladatot a legjobb tudása szerint, szinte kivétel nélkül hibátlanul oldott meg. Félelmetes volt tapasztalni azt, hogy amit kilencediktől fogva szakmai elméletből hallott, abból mindenre emlékszik – fogalmazott Kaló István.

Benyovszky Péter, a gyöngyösi Vak Bottyán János Katolikus Műszaki és Közgazdasági Technikum, Gimnázium és Kollégium igazgatója egy másik szép bottyános sikerre is felhívta portálunk figyelmét. Mint megtudtuk, az ágazati szakmai érettségi tantárgyak versenyén, közgazdasági ismeretekből Nagy Mátyás 12.E osztályos tanuló a Heves vármegyei fordulóból az ország legjobb írásbeli eredményével az országos döntőbe jutva az előkelő 4. helyen végzett. A továbbtanulás előtt álló diák ezzel a felsőoktatási felvételi pontámításhoz felhasználható 100 többletpontot szerzett. Felkészítésében az iskola közgazdasági munkaközösségének valamennyi kollégája részt vett.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában