Szilágyi Erzsébet Gimnázium

2023.05.16. 15:47

A húrok közé csaptak a Szilágyiban - Temesi Bertalan tartott rendhagyó énekórát + videó

Ismét különleges élményben volt része az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanulóinak. Kedden rendhagyó énekórán vehettek részt a 10. és 11. évfolyamosok.

F. V. E.

A különböző könnyűzenei stílusokon át kalandoztak, közben pedig szimfonikus és népzenei elemeket is érintettek

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fontosnak tartják a gyerekek zenei művelését, s hogy izgalmas programokat kínáljanak számukra a megszokott tanórákon kívül is. 

– Néhány héttel ezelőtt a Csík zenekar látogatott a Szilágyiba, ők a hungarikumok vonalon ismertették meg a gyerekeket a magyar népzenével, és hangszereket is bemutattak neki. Egyik tagjuk, Szabó Attila gyermekei intézményünkbe jártak, járnak, s emiatt is nagy örömmel fogadták a tanulók a zenekart. Most pedig Temesi Bertalan országos hírű, elismert basszusgitáros, akinek egri kötődése is van, hiszen  Egerben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen tanul jelenleg, és zenésztársa Tornóczky Ferenc kalauzulták el a diákokat a húros hangszerek világába. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg – mondta el portálunknak Saxinger Veronika, az iskola pályázatokért és médiakapcsolatokért felelős ügyintézője.

A Beatles-től a Wellhello-ig szörfözve a különböző könnyűzenei stílusokon át kalandoztak, közben pedig szimfonikus és népzenei elemeket is érintettek a rendhagyó énekórán kedden, amikor a két tanórán elektromos- akusztikus és basszusgitárokat is megszólaltattak.

Temesi Bertalan elmondta, a mai világslágerek nagy része négy akkordra épül, s bárki, aki még sosem gitározott, nagyjából egy hónap elsajátíthatja ezt a tudást. A nyolcvanas évek dallamai – melyekre flitteres ruhában, mikrofon frizurával buliztak annak idején – a kétezres évek elején, de akár még ma is megállják a helyüket, ha egy kis változtatások esnek át Az akkordokat tekintve ugyanis nincs új a nap alatt, a zenei stílusok és a hangszerelések változnak, tért ki rá a zenész. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában