Vadvédelem

2023.05.22. 14:00

A vadkárok megelőzésére megkezdődött a vadászat Hevesben

Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves vármegyei szervezetének titkárától portálunk egyebek között azt kérdezte, hogy miért fontos dátum a vadászat szempontjából április 15, illetve mivel töltik most napjaikat a vadásztársaságok.

S. S.

– A vadásztársaságok működéséhez hozzátartozik, hogy bevételekre is szert kell tenniük. A pénzhez jutás egyik formája a bérvadászat, s április 15-ével megkezdődött az őzbak vadászata. Azért van ennek jelentősége, mert az alföldi apróvadas bérvadászat az egyik jelentős bevételi forrása a társaságoknak – mondta portálunknak Kovács István János, a vadászkamara vármegyei szervezetének titkára.

Arra a kérdésünkre, hogy a tavasz veteményezési időszak is, s a gazdák féltik a termést a hívatlan vadállatoktól. Mit tesznek a vadkárok elhárításáért, a kamarai titkár válasza szerint a szántóföldi növénykultúrák fejlődésével, egészen a betakarítás befejeztéig van dolga a vadásztársaságoknak. Meg is kezdődtek már vadkárelhárító vadászatok. Szükség is van rá, hiszen a disznó például – mert nagyon jó a szaglása – képes szemenként felszedni az elvetett kukoricát. 

– Mindkét félnek van dolga ez ügyben persze. Sok helyen villanypásztort húznak ki, de a fix kerítés is jó szolgálatot tehet. A borvidékeken pedig éppen a szőlő rügyfakadása miatt kell védekezni. A gímszarvas, az őz előszeretettel eszi ugyanis a friss hajtást.

 Ami pedig a vadvédelmi szempontból is fontos időszakot illeti: most van a nagyvadak szaporodási időszaka, s ez együtt jár a nőivarú egyedek vadászati tilalmával. De nem csak a vadásznak kell vigyáznia, hanem az erdőt járó turistáknak is.

– Ha egyedül bóklászó őzgidát, vagy szarvasborjút lát valaki, jó ha tudja: nem árva, magára hagyott jószágról van szó. Megsimogatni nem szabad, mert rákerül a szagunk, és az anyja így nem fogadja vissza – mondta a kamarai titkár.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában