Árvíz

2023.05.17. 16:03

Árhullámok indultak el a Zagyván és a Tarnán

A tiszai vízgyűjtőkön területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék hullott.

M. H.

A Tarna Feldebrőnél (Archív fotó)

Forrás: Fekete-Vadászi Erika/Heves Megyei Hírlap

Az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Zagyva-Tarna vízrendszerben árhullámok indultak el mind a Zagyván, mind pedig a Tarna felső szakaszain – írja a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) honlapján. A várható vízszintemelkedés miatt a Kötivizig május 17-én reggel 6 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a folyó Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszára. A figyelőszolgálat összesen 99 kilométer hosszú védvonalra terjed ki.

A jelenleg mederben lévő árhullám alapján számított előrejelzés szerint a Zagyva Jászteleknél várhatóan május 18-án, a kora hajnali órákban tetőzik 370 centiméteres vízállással. A következő 24-36 órában azonban további jelentős területi csapadék (20-25 milliméter) valószínű a vízgyűjtő területen, ami módosíthatja a tetőzés értékét.

A vízgyűjtő területekre az elmúlt héten lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében több magyarországi folyón is árhullám vonul le a napokban, az érkező vizet ahol lehet, a hullámtérbe vezetik – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Azt írták, az elmúlt napokban a dunai és részben a tiszai vízgyűjtőkön területi átlagban is jelentős mennyiségű csapadék hullott, helyenként 60-80 milliméter, ami több magyarországi folyón is árhullámot indított el. Az előrejelzések szerint a következő 5-6 napban további jelentős esőzésre már nem kell számítani, a komoly csapadék mennyiség szerda hajnalig lehullott a Duna vízgyűjtőjén. Területi átlagban 10 millimétert meghaladó csapadék várható még a Sajó, a Hernád és a Zagyva vízgyűjtőjén.

A Sajón is várható vízszint emelkedés, a Zagyván és a Tarnán pedig akár a másodfokot meghaladó vízállás is előfordulhat, de ezekre a vízgyűjtőkre előreláthatóan még érkezik csapadék a következő 24 órában.

Közölték, a területi vízügyi igazgatóságok munkatársai folyamatosan követik a hidrológiai előrejelzéseket, és ahol szükséges, fokozott figyelőszolgálatot is ellátnak. Ellenőrzik a zsilipek vízzáróságát, a kisvízfolyásokon levő erőművek kezelőivel felveszik a kapcsolatot, és tájékoztatást adnak a várható csapadék mennyiségéről – írták.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében hangsúlyozta: az érkező árhullámok a most következő 5-6 napban az állami védvonalak között maradnak. Az önkormányzati védekezést végző településeknek pedig kérés esetén műszaki segítséget nyújtanak a vízügyes szakemberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában