Felzárkóztatás

2023.05.24. 15:46

Az egri Roma Szakkollégium munkáját támogathatják a svájciak

Kiemelt terület a roma felzárkóztatás.

M. H.

Jean-Francois Paroz, Svájc budapesti nagykövete az EKKE Roma Szakkollégiumánál, Egerben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Háromnapos magyarországi útja során Egerbe látogatott szerdán, hogy megismerkedjen az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) Roma Szakkollégiumának munkájával a második Svájci Hozzájárulás egy szakmai bizottsága. Svájc és Magyarország több, mint 15 éve működik együtt a magyarországi gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, érdekében. Svájc a szolidaritás szellemében részt vállal az Unió kibővítésével járó költségek viselésében, így a jelenlegi a második időszak, amikor Magyarország a Svájci Hozzájárulás forrásaiból részesül. A második Svájci Hozzájárulás 1 302 millió svájci frankos fejlesztési alapot jelent egy tízéves időszak alatt az Európai Unióhoz 2004 után csatlakozott 13 országnak vagy migrációs nyomásnak kitett országok számára.

A Verőszala utcában található Jelenlét Ponton – melyet a Civil Integráció Közhasznú Alapítvány működtet – tett szerdai látogatás során kiderült, a második Svájci Hozzájárulás program keretében az EKKE Roma Szakkollégiuma is a potenciális támogatottak között szerepel. Dr. Korponai Gergő, a Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztályának vezetője elmondta, a svájci alap második időszaka tavaly novemberben indult, azt előzte meg egy tárgyalási időszak.

– Az aláírást követően elkezdtük kidolgozni azt a tíz területet, ahol Magyarország Svájccal együttműködve programokat hajt végre különböző tematikus területeken, amelynek az egyik kiemelt területe a roma felzárkóztatás, s ennek keretében látogattunk el ide. Ez egy közel ötmilliárd forintos program. Még a tervezés elején vagyunk, még futó projektek nincsenek, viszont szerettünk volna meglátogatni egy olyan hasonló, már megvalósult projektet, mellyel be tudjuk mutatni a svájci félnek is, hogy milyen jellegű fejlesztések történnek majd a támogatásuknak köszönhetően – részletezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában