Múltidéző

2023.05.20. 20:27

Busz zuhant a szakadékba 40 utassal az Eger-Lillafüred úton - a régi baleset emléke még él

1931-ben a Természetbarátok Turista Egyesületének egyik csoportja szenvedett elképesztő módon buszbalesetet.

Sz. M. L.

A korabeli buszok kevésbé voltak biztonságosak

Forrás: Fortepan / Négyesi Pál

,,A Természetbarátok Turista Egyesületének egyik kiránduló csoportjával Ómassa alatt szakadékba zuhant az autóbusz. Negyven utasa közül egy sem menekült meg ép bőrrel és tizennégyen komolyabb sérüléseket szenvedtek. A vizsgálóbiró szakértőkkel szállt ki kedden a szerencsétlenség helyszínére"– írta a Reggeli Hírlap 1931. április 28-án.

A boon.hu cikke szerint a busz Ómassa felé tartott, és tele volt az egyesület tagjaival, még a busz tetején is turisták ültek. A buszt Suhajda József sofőr vezette. A csoport tagjai Jávorkútra szerettek volna feljutni, amikor a túlterhelt busz megállt az úton, és hátrafelé kezdett csúszni az emelkedőn. Ekkor a buszvezető, ahelyett, hogy a szikla felé kormányozta volna a járművet, a szakadék felé irányította. A busz fennakadt az út szélén, ekkor az utasok a jármű hátsó részébe zuhantak. A nagy súly a szakadékba húzta le a járművet, amely a Garadna-patak medrében állt meg fejjel lefelé. A buszon negyvenen utaztak és mindenki megsérült. Az egyik könnyebb sérült szaladt mentőt hívni a Palotaszállóba. Közben egy megálló autós a súlyosabb sérülteket felvette, és azonnal elindult a miskolci kórház felé. 

,,A miskolci mentőket borzalmas látvány fogadta, az autóbusz összetörve, kerekével az ég felé feküdt a Garadnában. A patak partja tele volt összetört, véres férfiakkal és nőkkel, akik közt többen eszméletlen állapotban mozdulatlanul feküdtek.” – olvasható a korabeli beszámolóban.

A  híradás szerint a délutáni órákban csupán hatan maradtak a kórházban a negyven sérült közül. Ezek a következők: Grosz Sándor, akinek mindkét lába eltört, Scharfstein Szerén, akinek a bal lapockacsontja tört el, Róth Rózsi, akinek a jobb kulcscsontja tört el, Horváth Irén, Kelemen Ernő, Lichtmann Aranka és Müller Imre, akik szintén súlyosabb töréseket, illetve zúzott sérüléseket szenvedtek. Súlyosabb sérüléssel vitték lakásukra a mentők Szűcs Lolát, Czokoly Imrénét, Dobos Sándort, Rosinger Bélát, Szendrői Lajost, Scitovszki Lajost és Vincze Oszkárt. Az esteli órákban Grosz Sándor kivételével a katasztrófa valamennyi áldozatának az állapota annyira javult, hogy az orvosok megengedték, hogy valamennyiöket hazaszállítsák és otthon gyógykezeljék őket.

A cikk szerint mindenki felépült sérüléséből. A vizsgálat szerint a busz kiváló műszaki állapotban volt, a sofőr rossz döntése és a busz túlterheltsége okozhatta a katasztrófát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában