Kereszténység

2023.05.28. 07:00

Egymillió ember imája segítette át a válságos helyzeten a szétválasztott sziámi ikreket dr. Csókay András szerint

Az idegsebész vallja, az imáinak köszönhetően Jézus segítette a sziámi ikrek szétválasztásánál is.

Szabó István

Dr. Csókay András hittel vallja, hogy a lelkiismeretünk Jézus hangja

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Krisztus a tudomány megváltója címmel tartott a közelmúltban előadást Gyöngyösön dr. Csókay András idegsebész. Az orvos az Istenbe vetett mély hitéről tanúságot téve elmondta, hogy három éve a bangladesi sziámi ikerlányok szétválasztását Jézus Krisztus segítsége nélkül nem is vállalta volna. Az idegsebész elmondta, hogy az imádság során Jézustól kapta-kapja a sikerre vezető tudományos ötleteket. Ezért a meggyőződéséért többen vallási őrültnek titulálják, de mint mondta, ez nem így van.

– A szabadegyetemünknek azért az a címe, hogy Jézus a tudomány megváltója, mert ez az igazság. Nemcsak a bűnösöket, a prostituáltakat, a gyilkosokat váltotta meg, ha bűnbánatot gyakorolnak, de a tudomány szereplőit is – vagyis mindenkit. Jézus azt mondta, hogy bennetek vagyok, ti meg én bennem. Ez azt jelenti, hogy segítségül tudod hívni őt, párbeszédet tudsz vele folytatni mély imádságban. A lelkiismeretünk legmélyén ugyanis ő van, az ő hangja a lelkiismeret. Ha a lelkünk mélyére evezünk, akkor tudunk vele találkozni. Erre lehetne azt mondani, mesebeszéd, csakhogy megtörtént a feltámadás. Itt különösen a test feltámadása jelentős. A lélek halhatatlanságáról már Platón is szólt, de rengeteg vallás beszél róla valamilyen módon. A test feltámadásáról csak mi, keresztények beszélünk. Minden más vallásban jön egy vallásalapító, elvonul, sokat meditál, és próbálja találgatni, hogy milyen Isten. De egyik sem tudta felfedezni maradéktalanul Isten belső világát. A kereszténységben nem az ember keresi az Istent, és találgatja, milyen is az Úr, hanem ő keres minket, ő maga jön közénk, ő mutatja meg magát a megtestesülésben. Mindezt megtetézi a szenvedéstörténettel, majd a feltámadással. Pontosan ugyanez fog velünk is történni. Egyetlen kérése van ehhez: ne halj meg halálos bűnben. Tudjál bűnbánatot gyakorolni. Ezért nagyon fontos a napi lelkiismeretvizsgálat – magyarázta dr. Csókay András.

Az orvos szerint mindig ott kezdődik a probléma, hogy a gyermekkor hitét elhagyjuk, és ez komoly kacskaringókat okoz az életünkben. 

– A én megtérésemig is kacskaringós, hosszú út vezetett. Elhagytam a gyermekkor hitét, éltem az életemet. Ám ez olyan, mint amikor egy olimpiai bajnok elhagyja az edzésmunkát. Többé nem tud bajnok lenni. Az emberben rengeteg az eredentő jóság, de ha elhagytad a Teremtőt, a rengeteg kísértés elvisz magával rossz irányba. Majdnem tönkretettem a három gyermekkel megáldott házasságunkat, az orvosi munkámban is gyenge teljesítményt nyújtottam. Még olyan gaztettet is elkövettem, hogy tanácsot adtam abortuszra. Ez a végpont egy orvos életében, bár a társadalom ezt nem ítéli el. Azért mélypont ez, mert már a tisztán materialista tudományok is egyértelműen és egyedül a fogantatást definiálják az emberi élet kezdőpontjának. Rossz érzés szembenézni azzal, hogy az ember az élete során mekkora bűnöket követett el. A negyvenes éveimben döbbentem rá erre, és akkor rám szólt a lelkiismeretem. Elindult a megtérési folyamatom, és végre bűnbánatban kezdtem el élni, dolgozni. Rózsafüzér-imádságos meditáció közben azóta intuitív, sikerre vezető megoldásokat kapok Jézustól. Kérdezhetik, ekkora előnye van ebben a hívőknek? Ez így nem igaz. Nagy igazságtalanság lenne, ha más embereknek nem lehetnének kreatív ötletei. Bárki, aki veszi a fáradságot és hajlandó a lelke mélységében járni, eljuthat idáig. Aztán egyszer fölismeri azt is, hogy ott Jézussal találkozott – fogalmazott dr. Csókay András.

Az orvos beszélt egy indiai kongresszusról is, ahol az orvosi hibákról volt szó. 

 –Nagyon őszinte, meditatív kongresszus volt. A keleti vallások a meditáció gyakorlatában jóval messzebb járnak, mint a kiüresedett európai keresztény testvérek. A mély meditációban mindegy, honnan indulsz, mindenki egyfelé tart: a lelke legmélye felé. Hívőhöz, nem hívőhöz a lelke közepén, a teremtett énjében a názáreti Jézus szól vissza. Mi keresztények tudjuk, hogy Krisztus ott van. Más nem tudja, de ugyanonnan kapja az intuíciókat. Aki foglalkozik ezzel a lelki úttal, az közelebb juthat a bennünk élő mély igazságokhoz, ami nemcsak hitigazságot jelent. A meditatív zene hallgatása például akkor is megmozgatja az ember belső világát, ha nem hisz Istenben. Közben olyan dolgok kerülnek felszínre, amelyek az adott ember tudományos munkájában, életvezetésében fontosak – mutatott rá dr. Csókay András.

Az idegsebész elmondta, hogy mély imádságban jutott el oda, hogy el merje vállalni a sziámi ikrek szétválasztását. 

– Jézus Krisztus ott van a műtőben, ha hívjuk, ha figyelünk rá. Ezt nagyon sokszor megtapasztalom, mert nehéz műtéteknél különösen figyelek arra, hogy hívjam és vele kommunikáljak. Ilyen volt a sziámi ikrek esete is. Nélküle semmire nem mentünk volna. Amikor az Isten egy nehéz feladatba beleküld, az nem azt jelenti, hogy a legapróbb részleteket is kidolgozza. Neked is van dolgod. Az imádság során jutott eszembe az a módszer, ami végül sikerre vezetett a rendkívül komplikált helyzetben. Ennek ellenére a 26 órás műtét után nagyon rosszul voltak a gyerekek. Itt volt a legnagyobb szükség az imádságra, hogy áttolja őket ezen a nagyon nehéz szakaszon. Itthon sok helyütt azt kommunikálták, hogy jól vannak a gyerekek, közben meg haldokoltak. Viszont, amint megtudták az emberek a valós helyzetet, a visszajelzések jó egymillió imádkozóról szóltak a Kárpát-medencében. És a gyerekek szörnyű állapota az ima hatására rendeződött, minden tudományos véleményt átírva – jelentette ki dr. Csókay András.

Az orvos szerint teljes valóság, hogy Jézus ott van a műtőben, ám aki erről beszél, az bizony megkapja a magáét, tette hozzá. 

– Nemrégiben azt a kritikát kaptam, hogy nem lehet állandóan Jézus Krisztusra hivatkozni, hogy hazudik az az orvos, aki minden állítását vele támasztja alá. Hogy mégis miért kell az ilyen támadásnak örülni? Mert teljesedik Jézusnak az a boldog-mondása: Boldogok, akiket üldöznek a nevemért. Ha tanúságot teszel a Krisztusról, ne zavarjon, hogy kapsz érte üldözést. Sőt, örülj neki, és áldd az Úr nevét!  Nagyon fontos, hogy mi emberek ne próbáljunk Istent játszani – tegyük azt, amit meg tudunk tenni, a többit viszont bízzuk az Úrra. Nekünk, keresztényeknek, az a feladatunk, hogy tanúságot tegyünk, mert azt mondta az Úr: menjetek, és hirdessétek az evangéliumot – hangsúlyozta dr, Csókay András.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában