Fejlesztés

2023.05.18. 13:56

Életeket és vagyont ment az új rendszer Sirokban

Befejezeződött Sirokban a komplex csapadékvízelevezető rendszer kiépítése. A 640 milliós fejlesztésnek köszönhetően mostantól nagyobb biztonságban élhetnek a helyiek.

B. K.

640 millió forintos pályázati támogatásból valósult meg a csapadékvízelvezető rendszer

Forrás: Tuza Gábor

Sirokban 640 millió forintos pályázati támogatásból valósult meg az elmúlt időszakban a település csapadékvízelvezető rendszere. 

A minapi ünnepélyes projektzáró rendezvényen elhangzott, az önkormányzat két éve nyújtott be támogatási kérelmet be a Csapadékvíz-elvezető rendszer rekonstrukciója Sirokban címmel a TOP Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című konstrukcióra, melynek eredményeképpen száz százalékos támogatással megnyerte a kivitelezéshez szükséges összeget.

Mint azt Tuza Gábor polgármester elmondta, a nagy esőzések alkalmával az előző években a Sirok külterületéről szabályozatlanul érkező vizek nagy mennyiségű hordalékot, iszapot szállítottak magukkal, melynek hatására a helység csapadékvíz-elvezető árkai megteltek. A sirokiaknak nem egyszer gyűlt meg a bajuk a  hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadékkal. 

Jól emlékeznek az 1999-es, a 2000-ben és a 2010-ben tapasztalt hatalmas esőzésre, amelyek hatalmas károkat okoztak.  A nyílt földmedrű árkok, a lassabb lefolyási sebesség miatt telítődtek, iszapossá váltak, a csapadék nem folyt el, így az átereszek eltömődtek. 

Az összegyűlt esővizet a község belterületén lévő patakszakasz nem bírta megfelelően elvezetni, így a medervonala mentén fekvő ingatlanokat árvízzel veszélyeztette, számos kárt okozva az épületekben, portákban.

Az elmúlt két évben megvalósult projekt keretében több mint négy kilométer hosszan újították  meg a belterületi árokrendszert és emellett egy záportározót is kialakítottak. 

A sikeres közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően a kivitelezési munkálatokhoz azonnal hozzáláttak, s a létesítmények műszaki átadása is rendben megtörtént.  A megvalósult beruházás elérte célját. Mostantól a település ár-, bel- és helyi vízkár veszélyeztetettsége jelentősen csökkent, s a környezetbiztonság is nőtt az árvízi vészhelyzettel érintett településrészeken. Értéket teremtő, megóvó, fontos beruházást köszönhetnek a helyiek, melyet az Európai Unió finanszírozott. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában