Tájházak napja

2023.05.14. 07:38

Évszázados életmóddal ismerkedtek az abasári Kapásházban + fotók

Finom falatok és remek borok mellé vérpezsdítő muzsika társult a tájházzal ismerkedők örömére.

Sz. Sz. I.

Az abasári Kapásház a XVIII. század végén épült, így több mint kétszáz éves

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Tájházak napja eseménysorozatához kapcsolódva várták szombaton délután az érdeklődőket Abasáron a Kapásházba. A vidám hangulatú eseményen az abasári főzőkonyha készítette falatok kóstolása, valamint a Borsika Pince és Szőlőbirtok legjobb nedűinek kortyolgatása mellett szívderítő muzsika is szólt. Nád a házam teteje címmel adott műsort Zalay Lídia színésznő, énektanár, akit Ökrös Tibor és zenekara kísért.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége által életre hívott Tájházak napja programjainak az a célja, hogy megismerjük szűkebb pátriánk vagy távolabbi vidékek egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyeljünk mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető modern világunkban is. Az abasári Kapásház a XVIII. század végén épült, így több mint kétszáz éves. Falai vályogból készültek, nyeregteteje náddal fedett. A XX. század első negyedében használt tárgyakkal rendezték be: a bemutatott tárgyi világ a szőlőművelő kapás és summás család életmódját tükrözi. Háromosztatú ház: a konyhában féloldalas szabadkémény tüzelőpadkával és a sütés-főzés eszközei láthatók. A szobában párhuzamos elrendezésben két ágy valamint csonka alakú búbos kemence áll sár ülőpadkával, előtte Abasár népviselete, falakon szentképek, tárolóbútorként kaszli található. Az egykori kamrahelyiségben a középkori szőlőművelés eszközei, az abasári borkultúra tárgyi anyagai – oltványkészítés, borpalackozás – mellett a XI. sz. közepén alapított Aba nemzetségi monostorban feltárt leletek láthatók vitrinekben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában