Szúnyogszezon

2023.05.24. 14:01

Ezt kevesen tudják: jogszabály kötelez a szúnyogok elleni védekezésre

A szúnyogok terjesztette fertőző betegségek, járványok megelőzéséért az önkormányzatok és a magántulajdonosok is kötelesek tenni.

Szabó István

A szép nyári estéken a szabadtéri programokat, egy-egy kiülős kerti beszélgetést igen kellemetlenné tudnak tenni a szúnyogok. Portálunkon már beszámoltunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatójáról, mely szerint az elmúlt hetekben folyamatos volt a csípőszúnyoglárvák gyérítése a nagyobb folyók mentén, így vármegyénkben is a Tisza-tónál

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy egyénileg is kötelezhetőek vagyunk a szúnyogok irtására. A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36. paragrafusa szerint a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, melyek ellen védekezni kell. A jogszabály szerint magánterületen a tulajdonos, illetve a fenntartó kötelessége, közterületen pedig az önkormányzat felelőssége a kártevők elleni védekezés. 

Az NNK közlése szerint a csípőszúnyogok csípése egyrészt kellemetlen, másrészt, ami járványügyi és gazdasági szempontból fontosabb: betegségeket terjeszthet. A szúnyogok által terjesztett fertőzések az embereket, az állatokat is megbetegíthetik. Hazánkban több, mint 50 csípőszúnyog faj honos. Ami közös bennük, hogy a nőstény szúnyogok alkalmanként gerinces állatok vérét szívják. A csípőszúnyogok csak egy kis csoportja kedveli az emberi vért. Vannak olyan fajok azonban, melyek emberi és állati vért egyaránt szívnak. 

A szúnyogoknak a kifejlődésükhez vízre van szükségük, áll az NNK tájékoztatójában. Folyók, tavak partján nyáron tömegével fordulhatnak elő. Ugyanakkor a természetes vizektől távol is találkozhatunk a vérszívókkal. Ennek oka egyrészt az, hogy a szúnyogok terjedését a légmozgás segíti, a szél kilométerekre sodorhatja őket szaporodási helyüktől. Másrészt számos olyan szúnyogfaj van, melyek lárvái a különböző tárgyakban, kisebb vízgyűjtő edényekben, de akár a keréknyomban megülő esővízben is fejlődnek. A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet. 

Az NNK közleményében hangsúlyozza: magánemberként sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetünkben. A központ tanácsa szerint szüntessük meg otthonunkban azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha környezetünkben észlelük szúnyoglárvák fejlődését, hívjuk fel családtagjaink, ismerőseink figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára. Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot, más eszközöket úgy fordítsuk, tároljuk, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. Az állatok itatóvizét ne csak utántöltsük, hanem rendszeresen cseréljük friss vízre. Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót fedjük le vagy sűrű hálóval takarjuk be. Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsuk karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson. A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát olyan módon terítsük le, hogy a víz ne álljon meg rajta. Ne hagyjuk, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltsük fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntsük a vizet. Ne tároljunk a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, például gumiabroncsot, melyben a víz összegyűlhet. Több szúnyogfaj a telet úgy vészeli át, hogy a kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be ősszel. A garázs, pince, akna, istálló nyílászáróit tartsuk zárva az őszi hónapokban, vagy szúnyoghálóval védjük azokat. 

Az NNK ismertetője kitér arra is, hogy vannak olyan munkahelyek, ahol a körülmények kedvezhetnek a szúnyogok szaporodásának. Ilyenek többek között az autóalkatrésszel, autóbontással foglalkozó telephelyek, kertészetek, hulladéklerakók, de minden olyan munka, mely folyamán az esővíz felfogására szolgáló vagy alkalmas tárgyak vannak. A népegészségügyi központ szerint érdemes figyelni arra, hogy a szabadban tárolt hulladékban, gumiabroncsokban, karosszériaelemekben az esővíz összegyűlik. Ezeket fedett helyen kell tárolni, ha ez nem oldható meg, fóliával kell letakarni. Kertészetekben a locsoló edényekben és a virágládák alatt, cserepekben, megálló vizet hetente legalább egyszer ki kell önteni és újra cserélni. Úgy kell öntözni és a mezőgazdasági fóliát úgy leteríteni, hogy ne képződjenek tócsák. A teherautók ponyváján az esővíz tócsákat képezhet. Érdemes a vizet leborítani a ponyváról, mert abban is szúnyoglárvák fejlődhetek, sőt „utazhatnak” új területekre. Az ipari medencékben, nyílt víztároló tartályokban szúnyoglárvairtó szerrel lehet elpusztítani a szúnyoglárvákat. Amennyiben a munkahelyen ilyen, illetve hasonló berendezések előfordulnak, a hatékony védekezéshez javasolt kártevőirtó szakvállalkozó segítségét igénybe venni. Állattartó telepek épületeiben, istállóban, baromfi ólban nagy számban fordulhatnak elő szúnyogok és más vérszívó rovarok, melyek az állatokat is megbetegíthetik. A fagymentes helyekre gyakran húzódnak be a kártevők, hogy a telet átvészeljék. Az általános és rendszeres kártevőirtás mellett az épületek nyílászáróit szúnyoghálóval érdemes védeni, áll az NNK tájékoztatójában. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában