Életmentés

2023.05.12. 13:33

Hatvani kórház: a Zagyvában elmerült fiú, Noel életének megmentése csapatmunka volt

T. O.

Lőrinciben emlékezetes baleset történt az elmúlt hét végén. Mint arról beszámoltunk, egy 12 és fél éves kisfiút egy polgárőr mentett ki a Zagyvából. Noel a társaival gördeszkázni indult, de meggondolták magukat, és ehelyett a Zagyvára mentek fürdeni, noha ő maga nem tud úszni. Amikor elmerült, társai az út mellett integetéssel kértek segítséget, amit egy éppen arra járó polgárőr észlelt, s a víz tetején arccal lefelé lebegő gyermek segítségére sietett. A srác kimentésében egy odaérkező fiatalember is segédkezett, a látszólag élettelen fiút mellkaskompresszióval próbálták újraéleszteni. A mentők kiérkezésekor a gyermek már eszméleténél volt.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház közlése szerint az Országos Mentőszolgálat május 6-án szállította intézményük csecsemő- gyermekgyógyászati osztályára Noelt, aki kielégítő állapotban volt. Azonnal megkezdődött a gyermek szabályszerű sürgősségi ellátása, stabilizálása, megfelelő ütemű felmelegítése, amit a gyermek köré rendeződő ellátó team végzett. Tekintettel arra, hogy Noel légzéstámogatást igényelt, telefonos egyeztetést követően a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat gyermekrohamkocsival a Bethesda Gyermekkórház intenzív terápiás osztályára küldték, ahol non-invazív légzéstámogatásban részesült, s ennek eredményeként néhány órán belül jelentős javulás állt be állapotában.

A kisfiú az emelt szintű orvosi ellátásnak és szakszerű ápolásnak köszönhetően május 8-án további ellátás és ápolás céljából visszakerült az Albert Schweitzer Kórházba, amelynek csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályán már munkatársaik várták. Az elmúlt napokban mindent megtettek annak érdekében, hogy mielőbb haza bocsátható legyen.

A kórház szerint Noel életét a helyszínen egyértelműen a polgárőr bátor és késlekedés nélküli segítségnyújtása mentette meg. Az egészségügyi ellátók pedig a szakemberek gyors, hatékony együttműködésének köszönhetően végezhettek kiváló munkát.

– Mi, az egészségügyben bár sajnos nap, mint nap találkozunk a halál közelségével, látjuk, hogy az egészség sokszor csak pillanatokon és a jó szándékú emberek azonnali segítségén múlik. Magunk is meghatódunk, amikor egy ilyen igazán emberi történet részesei lehetünk – zárul a gyógyintézmény közleménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában