Csiga kisokos

2023.05.20. 08:00

Itt a csigainvázió: lassan már lépni se lehet a kertekben a nyálkás puhatestűektől

A kertészkedők napok óra arra panaszkodnak, hogy a sok eső hatására megjelent csigák minden friss hajtást mohón felzabálnak. Tehetünk elllenük, de nem mindegy, mit. Egyes példányaik védett állatok.

B. K.

Csiga csiga hátán. Lassan már lépni se lehet a kertben tőlük - panaszolja ismerősöm, aki minden praktikát bevet, hogy gyérítse a populációt. Tény, sok kárt tudnak okozni a kertben. Imádják a zsenge hajtásokat, legyen az virág, vagy vetemény. 

Olvasónk, a feldebrői Máté portálunknak elmondta, az ő kertjüket is ellepték a csigák az elmúlt napokban. 

– Vasárnap 38 milliméter csapadék esett nálunk. Aznap annyi csiga bukkant fent a portánkon, mint csillag az égen. Előtte is voltak azonban szép számmal. Idén a szokottnál később kezdtünk veteményezni, a retek már ugyan szép, de a borsó még épp csak elkezdett kibújni, de már látszik, hogy csemegézett valaki belőlük – tudtuk meg olvasónktól, aki hozzátette, szerinte a meztelen csigák kártékonyabbak a házas társaikhoz képest.

- Próbáltuk már körbeszórni kávézaccal a veteményt, összetört tojáshéjjal is, de egyik sem tartotta vissza őket attól, hogy megdézsmálják a növényeinket. Próbáltuk már összegyűjteni is őket, és elvinni az erdőbe. De mindig van utánpótlás. Igazából tanácstalanok vagyunk, mert vegyszerezni nem akarunk, de úgy hallottuk, van a futókacsa, szereti a meztelencsigát, lehet, hogy azt kellene bevetni - mesélte. 

A kérdés, mit tehetünk ellenük csúszó-mászó barátunkkal? Akadnak, akik mégis a kávézaccra esküsznek, mások sörcsapdát állítanak, a nagyon haragos kertészek egyszerűen sót, vagy meszet hintenek rájuk. Így garantált a pusztulásuk, de vajon érdemes-e utat engedni a gyilkos ösztönöknek?  

Mielőtt vad pusztításba kezdünk, nem árt ha tudjuk, hogy néhány őshonos példány, például az éticsiga hazánkban védett faj, eszmei értéke 2000 forint, az elpusztítása pedig természetkárosításnak minősül és büntetendő. 

A kertbarát oldalakon - és a hellovidek.hu oldalon is - hasznos tanácsokat találtunk a csiga-csorda megismerésére és kordában tartásukra is. Sok mindent megtudhatunk például az éticsigáról, amelynek eszmei értéke 2000 forint, darabonként. Vannak olyan kártékony, nem védett invazív csigafajok hazánkban (spanyol meztelencsiga, pettyes éticsiga, fehérsávos éticsiga), amelyeket bátran irthatunk, sőt ez ajánlott is. Viszont fontos szabály, hogy bár védekezhetünk vegyszerrel is ellenük, ez nem igazán javasolt, mert a növényeinkben is kárt tehet, arról nem is beszélve, hogy kisállataink is megehetik a kiszórt mérget. 

Baráti megoldást is kínálnak a csigaproblémára. Ilyen a kézi begyűjtés, a deszkacsapda, a kávézacc, az akadálypálya, a sörcsapda.

Nem árt tudni, hogy súlyos pénzbírságra számíthat, aki például a védett éticsigafajból elpusztít 20 példányt, a büntetés mértéke 100 ezer forint is lehet akár, de egyedi mérlegelés nyomán a börtönbüntetést is megkockáztatja.

Mint minden élőlénynek, a csigának is fontos szerep jut az ökoszisztémában.  A gyűjtése engedélyhez kötött, április 1-től június 15-ig országosan összesen 2000 tonna gyűjthető belőle, és kizárólag a 3 centisnél nagyobb házátmérőjű példányokra vonatkozik. Fontos tudnivaló, hogy bár kártevőként tekintenek a csigára, de hasznos szerepet tölt be a talaj a humuszképződésében, valamint jelentős tápanyagforrás élőlények számára. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában