Meghökkentő

2023.05.03. 13:37

Kaktuszhelyzet Gyöngyöspatán: irtani kellett a szúrós növényt

Két részletben szabadultak meg a növénytől.

M. H.

Az irtási munka viszonylag egyszerűnek és gyorsnak tűnt

Forrás: bnpi.hu

Meghökkentő felvetés? Meghökkentő találat! A kaktuszok a természetben nevű közösségi oldalas csoportban egy lelkes természetvédő 2023. január 30-án hozott létre egy bejegyzést, melyben leírta, hogy Heves megyében, Gyöngyöspata külterületén, a szőlők mellett is vannak elszaporodva kaktuszok, elég nagy kiterjedésben – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

A bejegyzéshez csatolt koordináták alapján az igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai, Urbán László és Zsupos Vivien területszemlét tartottak, melynek során szomorúan konstatálták, a kivadult kaktuszok bizony a Mátrában is megjelentek. A szemrevételezés alapján úgy vélik, hogy a medvetalp kaktusz zöldhulladékkal kerülhetett ki a területre, ugyanis más, már elszáradt növényi hulladékot is találtak a telepek közelében.

A mechanikai irtást választották
A mechanikai irtást választották
Forrás: bnpi.hu

Ennek okán felkeresték a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársát, dr. Kelemen Andrást, aki a Kiskunságban invazívan terjedő kaktuszokkal, kötélkaktuszok foglalkozik évek óta. Nagy szükségük volt András tudására és szakértelmére, hiszen a Kiskunságban sajnos már évek óta „kaktusz-helyzet van”, így ők a kaktuszokkal való harcban már tapasztaltak.

Dr. Kelemen Andrástól megtudták, hogy ha még télen, kora tavasszal irtják ki az állományt, akkor mindenképpen vissza kell térni a nyár második felében, mert a leszakadó, nehezen észrevehető csíranövényekről könnyen újra sarjad a növény. A mechanikai irtás esetén vasvillával érdemes kifordítani a növényeket a földből,  a föld alatt is lehetnek szártagok, amikről újra sarjadhat a növény, így mechanikai irtás esetén ezeket ki kell gereblyézni, vegyszeres irtás esetén pedig medallonnal célszerű leecsetelni a szártagokat.

Mivel a területen főként szőlők, gyümölcsösök és kaszálók vannak, így a vegyszer esetleges talajba, illetve talajvízbe mosódásának, majd az emberi fogyasztásra szánt terményben annak felszívódásának megelőzése érdekében a mechanikai irtást választották.

Elsődleges feladatunkként fel kellett keresniük a gyöngyöspatai polgármesteri hivatalt, személy szerint Hevér Lászlóné polgármestert és dr. Balogh-Pap Orsolya jegyzőt. A tényállásokat végigvéve a polgármester késedelem nélkül megadta a hivatal tulajdonában álló úton található kaktusztelepek eltávolítására az engedélyt.

Két részletben tudták csak eltávolítani a kaktuszokat
Két részletben tudták csak eltávolítani a kaktuszokat
Forrás: bnpi.hu

Az irtás első felére 2023. március 13-án került sor.
– A munka viszonylag egyszerűnek és gyorsnak tűnt, ám fél óra elteltével meglepetés ért bennünket. A kaktuszokról a földből való kifordításuk közben apró, szőrszerű képletek, sörték szakadtak le, melyek a ruhák szövetén átbújva a csuklónkba, nyakunkba, hasunkba, combunkba és bokánkba álltak bele, mint száz és száz apró szilánk, igencsak megnehezítve, megkeserítve és lelassítva a munkát. Naiv gondolat volt, hogy a nagy tüskék elkerülésével megmenekülünk a szúrásoktól. Ez volt a kaktusz bosszúja. Az elsőre viszonylag kis kiterjedésű telepek igencsak nagynak bizonyultak, így további eszköz (vödör, láda, kád) hiányában két részletben tudtuk csak eltávolítani a kaktuszokat. A következő razzia 2023. március 17-én volt. Ezúttal gyorsabban, ügyesebben és szúrásoktól mentesen sikerült eltávolítanunk a korábban megmaradt telepeket. A begyűjtött kaktuszokat egyelőre a Harkály Ház udvarán depóztuk le, további sorsukat a kazán kellemes melegére fogjuk bízni. Természetesen a telepekből a pontos fajmeghatározás érdekében mintát is vettünk, amelyet dr. Kelemen Andrásnak fogunk eljuttatni – részeltezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában