Tehetségkutató verseny

2023.05.08. 16:58

Kedden dől el Gyöngyösön, ki a legtehetségesebb kilencedikes fizikusjelölt

Az ország 50 legjobb kilencedikes diákja küzd három napon át a győzelemért.

Sz. Sz. I.

Hétfőn a mérési feladatok voltak soron

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Vasárnap megkezdődött a 42. Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny három napos döntője a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban. Horváthné Zörög Anikó, a verseny egyik főszervezője elmondta, hogy a 9. évfolyamra járó diákok hagyományosan a mátraalji gimnáziumban döntik el a végső sorrendet egymás között.

– Vasárnap dr. Czinder Péter, a gimnázium igazgatója köszöntötte az ország minden részéből Gyöngyösre érkezett vendégeket a középiskola könyvtárában. Utána rögtön sor került a döntő írásbeli fordulóra. A finálé 50 résztvevője iskolai, majd megyei fordulók után jutott idáig. Köztük 45 gimnazista és 5 technikumi tanulóból áll a mezőny. Az eltérő típusú tanintézményekbe járók külön kategóriában szerepelve más-más feladatsort kaptak az elméleti, számításokból álló fordulóban – ez a résztvevők szerint elég nehéz volt. A hétfői mérési feladatokat két csoportban végezték el a versenyzők. Amíg a diákok egyik fele a gyakorlati tennivalókkal volt elfoglalva, addig a többiek megismerhették az írásbeli feladatok helyes megoldását. A mérések értékelése, csakúgy, mint az írásbeli feladatsoroké volt, rögtön a forduló után este és éjjel megtörténik, így kedden a gyöngyösi Radír Reklám Kft. az okleveleket névre szólóan, helyezéssel együtt nyomtatja ki a délelőtti eredményhirdetésre – foglalta össze Horváthné Zörög Anikó.

A versenyszervező arról is beszélt, hogy a tanulók tartalmas kikapcsolódásáról is gondoskodtak. Vasárnap dr. Ludányi Lajos gimnáziumi tanár előadását hallgathatták meg Természetfeletti képességek, parafenomének címmel. Hétfőn délután Szillási Zoltán vezetésével online sétát tehettek a CERN-ben, azaz az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél, majd városnézés volt a program. Kedden Szanyi István fizikus előadása vár még a versenyzőkre az Odderon felfedezéséről, majd fény derül a győztes kilétére. A végső sorrendet a dr. Szász Krisztián elnökből, továbbá dr. Honyek Gyula, Horváth Ferenc és Pántyáné Kuzder Mária tagokból álló zsűri hirdeti ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában