Motoros zarándoklat

2023.05.24. 10:09

Keresztény motorosok lepték el Ecsédet

Az elmúlt napok esős időjárását követően, csodálatos kora nyári napsütésben és remek programokkal rendezték meg a motoros búcsút.

HEOL

Szívhez szóló és tartalmas szentmisén vehettek részt a motorosok

Forrás: Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány

17. alkalommal rendezték meg a Motoros Búcsú - Kerékpáros és motoros zarándoklat eseményt az Ecséd település szélében festőien szép környezetben található Szentkút-völgye Boldogasszony kápolnánál – tájékoztatta portálunkat a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány.

– Az idei évben talán még nagyobb hangsúlya volt a motoros búcsú mottójának: "Jó példával élni két keréken!" Élen jártak motoros barátaink az összetartozás és a biztonságos közlekedés jegyében a közös programokon való lelkes jelenlétükkel, az előadók pedig nagy örömmel vettek részt a nagy létszámú hallgatóságuk előtt. 

ecséd, motoros zarándoklat, vallás, kereszténység
"Nincsen a világon olyan jármű, amin az ember úgy megtudná élni a szabadságot és a függetlenséget, mint egy motoron"
Forrás: Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány

A pénteki nap megnyitója után  hagyományosan megtartották a májusi litániát és azt követő körmeneten vehettek részt az odalátogatók. A megnyitón az alapítvány kuratóriumát képviselve Csontos István kuratóriumi tag a motoros zarándoklat hagyományára és annak rendjére hívta fel a figyelmet, Kiss Zsolt az idén 10 éves Ecsédi Motoros Egyesület elnöke pedig a motorosként köszöntötte a résztvevőket. Az est folytatásában az Ecsédi Motoros Egyesület (EME) látta vendégül a már pénteken érkező motoros zarándokokat. 

ecséd, motoros zarándoklat, vallás, motorosok
17. alkalommal rendezték meg az eseményt
Forrás: Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány

A megnyitót követően felgyorsultak az események és egyre többen érkeztek a Boldogasszony kápolnához, hogy a motoros barátokkal, motoros társaságban a soron következő programokon részt vehessenek. A megnyitó után Könyvbemutatóra és beszélgetésre került sor Gál Vilmos író közreműködésével, aki a Lengyel freskó, A latrok ideje és a Báthory két kötetes regények szerzője. A szerző beszélgetőtársa Machovits László, a Hunyadi Rend motoros közösség kapitánya volt. A könyvbemutató keretében szó esett az írásmódról, a háttéranyagokról, a kutatás nehézségéről és a regények cselekményéről. Nagyszerű élmény volt, köszönet a közreműködőknek. 

Ahogy portálunkat tájékoztatták, alig telt el az első program, egy újabb előadásba csöppenhettek a jelenlévők, akik lelkes igyekezettel követték figyelemmel Dr. Hidán Csaba László régész-történész, harcművészet oktató előadását Árpád népének viselete és harcművészete címmel. A pódiumbeszélgetésen Csőszteleki Kiss Attila Péter író, valamint Chemez Farkas lovas zarándok várta a kérdéseket Rimóczi Béla motorostól.

ecséd, motoros zarándoklat, harcművészet, bemutató
Dr. Hidán Csaba László régész-történész, harcművészet oktató előadása
Forrás: Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány

Továbbá azt is közölték, hogy a beszélgetés végén már megérkeztek a Lőrinci Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület kutyás egysége, akik a kutyás bemutató közreműködői voltak. A motoros zarándokok mellett a helyi és környező településekről érkező érdeklődő családok nagy lelkesedéssel vettek részt a remek és látványos bemutatón, ahol a kutyakiképzés alapjai mellett különféle szituációk kerültek bemutatásra. Az ünnepi szentmisét Marti József esperes-plébános atya celebrálta fényes asszisztenciával, aki maga is motorral érkezett, akár csak a ministráns segítői. A szentmise olvasmányait és könyörgéseit is hagyományainknak megfelelően szintén motorosok olvasták fel. A motoros búcsú keretében emlékeztünk meg a Szűz Mária, keresztények segítsége ünnepről. 

Mint azt írták, egy szívhez szóló és tartalmas szentmisén vehettek részt, amely mintegy megkoronázta a Motoros búcsú - Kerékpáros és motoros zarándoklat ünnepi alkalmát.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában