Parlagfű

2023.05.25. 14:01

Komoly bírságra számíthat, aki sokadik felszólításra sem irtja a parlagfüvet

Egyre jobban figyelnek a gazdák a parlagfű elleni védekezésre.

M. H.

A védekezés a földhasználók kötelessége mind belterületen, mind külterületen - emelte ki Ignácz Balázs, főispán

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A Heves Vármegyei Kormányhivatal parlagfű felderítési feladatokban közreműködő kollégái részére tartottak szakmai értekezletet csütörtökön. Az esemény előtt beszámoltak a gyomnövény elleni küzdelem aktualitásairól, hiszen már zajlanak a határszemlék.

Ignácz Balázs, főispán elmondta, kifejezetten fontosnak tartják a parlagfű elleni védekezést.

– Fontos előírás, hogy a védekezés a földhasználók kötelessége mind belterületen, mind külterületen. Hangsúlyozom, nem elsődleges feladatunk és célunk, hogy az ellenőrzések során bírságoljuk a földhasználókat, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmét, hogy területén megjelent a parlagfű. A tavalyi évtől tájékoztató levél formájában értesítjük a gazdákat arról, hogy a területükön parlagfű található, ez után a földhasználóknak meg kell kezdeniük a védekezést, s ezt utóellenőrizzük. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a bírságok folyamatosan csökkennek – húzta alá. Hozzátette, egy applikáción keresztül bárki tehet bejelentést parlagfű felbukkanásról, s ezeket a kormányhivatal minden esetbe ki is vizsgálja. Azt is elmondta, hogy a dél-hevesi régió, illetve a Tarna mente jellemzően a legfertőzöttebb területek.
– A határszemlék már május 15-én elkezdődtek, s így már folyamatosan ellenőrzünk – fűzte hozzá.

Huszárné Bodor Éva, a növény- és talajvédelmi osztály vezetője is hangsúlyozta, mindenkor a törvény szerint a földhasználó kötelezettsége a parlagfű elleni védekezés.

– Meg kell akadályoznia a parlagfű virágbimbójának kialakulását, s azt követően ezt az állapotot egészen a vegetációs időszak végéig fent kell tartani – húzta alá. A tavalyi évtől kezdve a növény minden fejlődési állapotában felderítik a parlagfüvet a kormányhivatal szakemberei. Ez azt jelenti, hogy már a száras, leveles állapotú parlagfű jelenlétét is jegyzőkönyvben rögzítik – mondta.

A Heves Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint, évről évre nő a parlagfűvel kapcsolatos bejelentések száma, ami segíti a hatóság felderítő munkáját. Száras-leveles állapotú parlagfű jelenlétéről szóló tájékoztatást összesen 81 esetben, 115,93 hektár terület vonatkozásában adtak ki. Ebből 6 esetben, 20,7 hektár területnél vált szükségessé hatósági eljárás indítása. A parlagfüves területek ezen korai felderítése tehát összességében hatékonynak bizonyult. A parlagfűvel fertőzött területek felszámolása érdekében 158 eset vonatkozásában 226,11 hektáron indítottak hatósági eljárást. Ebből 90 ingatlanon 125,52 hektár területet érintően rendeltek el közérdekű védekezést. Növényvédelmi bírságot 123 esetben, 7  millió 237 ezer 500 forint összegben szabtak ki. A legmagasabb bírságtétel 420 ezer forint volt. Összehasonlításképpen 2018-ban még még közel 800 hektár volt a parlagfűvel azonosított területek nagysága a megyében, és 31 millió forintot is meghaladta a bírságok összege.

– Összességében megállapítható, hogy megyénkben az elmúlt években ténylegesen csökkent a parlagfűvel fertőzött külterületek nagysága. A tudatos szemléletformálás és a rendszeres ellenőrzések hatására tapasztalataink szerint a gazdálkodók többsége ma már kiemelt figyelmet fordít a parlagfű elleni védekezésre – közölték.

A jelenlegi helyzetről is adtak képet. Vármegyénkben a parlagfű csírázása és kelése ebben az évben már április közepén megindult, szokás szerint elsőként Heves vármegye déli részén, a könnyen átmelegedő, bolygatott homoktalajokon. A gyomnövény átlagos fejlettségi állapota jelenleg a vármegye déli területein 4-6 leveles – ezt a korai vetésű napraforgó- és kukoricatáblákban észlelték – , míg a vármegye egyéb részein inkább még csak 2-4 leveles. A növény- és talajvédelmi hatóság helyszíni szemléi szerint a mezőgazdasági területeken már elkezdődtek a védekezések. A tapasztalatok szerint a gyomirtó szeres alapkezelések hatékonysága általában megfelelő volt. A jelenlegi időjárás – a bőséges csapadékot követő erős felmelegedés – kedvező feltételeket teremtett nemcsak a kultúrnövények, hanem a parlagfű fejlődésének is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában