Nincs pénz

2023.05.04. 13:49

Már árulni kellene a jegyeket a júniusi egri koncertekre, de nincs szerződés a Máraira

Mirkóczki Zita azt kéri a polgármestertől, hogy írja alá az egri Márai üzemeltetését.

Sz. M. L.

Mirkóczki Zita, a Városi Kulturális, Idegenforgalmi és Szociális Bizottság elnöke tartott sajtótájékoztatót a Márai Központ előtt

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Már több közgyűlés tárgyalta a Márai Látogatóközpont üzemeltetését, de még mindig nem történt meg az üzemeltetési szerződés megkötése – mondta Mirkóczki Zita (MSZP) tanácsnok csütörtökön sajtótájékoztatón a központ előtt a Szépasszonyvölgyben.

– Már tavaly decemberben hallani lehetett, hogy az Agria Film Kft. nem kívánja üzemeltetni a Márait csak 1-2 előadás erejéig, és egyébként inkább a bérbeadásra koncentrálna, így termelve bevételt. Ez nem elfogadható, hiszen a völgy a város második legnépszerűbb turisztikai célpontja. Ekkor fogalmazódott meg egy új koncepció, melyben az Egri Turisztikai Nonprofit Kft. vállalta a közreműködést. A tervek szerint a látogatóközpontban időszakos és állandó kiállítások, családi programok kapnak helyet a nagykoncertek mellett. Az így létrejövő borászati témájú tárlatot magába foglaló bemutatóközpont országosan is egyedülálló lenne. Nem mellesleg: jelenleg építenek egy hasonló központot Tokajban. A pincetulajdonosok is örömmel fogadták az ötletet – emelte ki a tanácsnok.

Felidézte, hogy februárban előterjesztést nyújtott be a régi üzemeltetési szerződés megszüntetésére és az új megkötésére a turisztikai céggel, illetve az önkormányzati finanszírozásra. A költségvetésben volt 38 millió forint a Márai üzemeltetésére címkézve, ehhez további 37 millió forintot szavaztak meg.

– Az önkormányzat nem hajtotta végre ezt a határozatot, módosítást kértek, ez márciusban megtörtént, nevesítve bekerült a határozatba a 75 millió forint. Ezt követően sem hajtották végre, ellenben az Agria Film Kft. részére elutaltak 38 millió forintot ebből. Ezt utólag a tavalyi működés finanszírozására kapták, de elszámolást sem a képviselők sem a bizottságok nem láttak erről. Ez megkérdőjelezi az önkormányzat működésének átláthatóságát – húzta alá. Emlékeztetett, hogy egy hete a közgyűlésen az idegenforgalmi rendezvények címsorról átcsoportosítottak a költségvetésben 38 millió forintot a Máraira.

– Ám egy hete nem történt semmi, minden szakiroda ellenjegyezte a szerződést, de a polgármester nem írta alá. Ezzel megakadályozza, hogy koncerteket szervezzenek és megvalósuljon a látogatóközpont üzemeltetése, s a tárlatok. Júniusra már szóbeli egyeztetés alapján elkezdett a turisztikai cég Apostol, Kárpátia koncertet és dumaszínházi előadást szervezni. Már árulni kellene a jegyeket! Felszólítom Mirkóczki Ádám polgármestert, hogy hajtsa végre  a közgyűlési döntést! – kérte Mirkóczki Zita. 

Kérdésre azt is elmondta, hogy a cégek csak havi bontásban jutnak hozzá az önkormányzati támogatáshoz, ám épp a szezon előtt, tavasszal lenne nagy szükség a forrásra, például marketing célokra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában