Vén diákok

2023.05.05. 20:01

Megható fotók és videó: ballagó diákok töltötték meg a Dobó teret

Elballagtak, hétfőn pedig kezdik az érettségit. Ott voltunk és dobósok pénteki ballagás, és mondjuk, hányan futnak neki az emelt szintű érettséginek a gyöngyösi Berzében.

Sz. M. L.

Hagyomány, hogy a dobósok névadójuk szobrát is meglátogatják a ballagáson

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Pénteken tartották a ballagást a legtöbb középiskolában, így az Egri Dobó István Gimnáziumban is, ahol a hagyományokhoz híven a végzősök az iskolai ünnepség után átvonultak a Dobó-szoborhoz, hogy elhelyezzenek egy-egy szál virágot névadójuknál.

Ballagó Zoltán tankerületi igazgató tájékoztatása szerint az Egri Tankerületi Központ fenntartásban lévő intézményekben összesen 371 végzős tanuló ballag. Május 8-án, hétfőn 371 tanuló kezdi meg a rendes érettségi vizsgáit, míg 265 tanuló előrehozott érettségi vizsgát tesz. A 2023. évi május-júniusi írásbeli érettségi vizsgákat május 08-26. között tartják meg. A szóbeli érettségi vizsgák közül az emelt szintű 2023. június 07-14. között, a középszintű  június 19-30. között lesznek.

A kötelező vizsgatárgyak esetében magyar nyelv és irodalomból közép szinten 357 emelt szinten 14 tanuló; matematikából közép szinten 339, emelt szinten 31 tanuló; történelemből közép szinten 284 tanuló emelt szinten 87 tanuló; angol nyelvből közép szinten 98 tanuló emelt szinten 62 tanuló; német nyelvből közép szinten 30 tanuló emelt szinten 3 tesz vizsgát. A rendes érettségi vizsgára jelentkező tanulók a kötelező vizsgatárgyak mellett: biológia, célnyelvi civilizáció, ember és társadalomismeret, etika, ének-zene, fizika, földrajz, francia nyelv, informatika, kémia, német nyelv, olasz nyelv, társadalomismeret, vizuális kultúra vizsgatárgyakat választották. Az előrehozott vizsgázók angol nyelvföldrajz, informatika, francia nyelv, digitális kultúra vizsgatárgyakból jelentkeztek érettségi vizsgára. 

A Hatvani Tankerületi Központtól összesített adatot nem kapott portálunk. A gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban összesen 137  végzős, 13 külsős és 88  alsóbb éves diák jelentkezett érettségire vagy előrehozott érettségi vizsgára.

Ebből emelt szinten vizsgázik összesen 150 tanuló Bánkuti Anita igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint. Magyarból 131-en középszinten 6-an emelt szinten vizsgáznak. Matematikából is hasonló az arány, 127-en középszinten 10 emeltszinten vágnak neki. Történelemből jobb az emelt szintű vizsgák aránya, 109 diák vizsgázik középszinten 28 pedig emeltet tesz. Az angol nyelvnél ugyan ez a szám kiugróan magas, a diákok egy harmada, 42 tanuló csinálja az emelt szintű vizsgát, míg 82 a középszintűt. Német nyelvből összesen 12-en érettségiznek, ebből ketten tesznek emelt vizsgát.

– Mivel iskolánk emelt szintű vizsgaközpont is ezért további más intézmények diákjai is ide vannak hozzánk beosztva. Magyarból 10, matematikából 8, történelemből 11, angol nyelvből 39 és a választott és szakmai tantárgyakból összesen még egészen május 26-ig emelt szinten 150 tanuló érettségizik nálunk – közölte.

A Hatvani Bajza József Gimnáziumban az intézmény tájékoztatása szerint a 12. évfolyamos végzős diákok száma 128. Előrehozott érettségi vizsgára 67-en jelentkeztek, a külsős jelentkezők száma 15. Összesen 171 emelt szintű vizsgát írnak, a legtöbbet itt is angol nyelvből: 49 tanuló vág neki. Népszerű még az informatika és a történelem emelt, előbbi 26, utóbbi 27 vizsgát jelent. Biológiából 19, matematikából 16 diák tesz emelt érettségit, 12-en futnak neki az emelt kémiának. Az összes középszintű vizsga száma 506 az iskolában. A kötelező tárgyakból több mint százan, angolból majd' hetvenen, digitális kultúra tárgyból pedig 23 tanuló érettségizik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában