Van szerződés, nincs szerződés

2023.05.02. 13:30

Mégis zárva marad a Katona Téri parkolóház?

A tulajdonos még nem reagált a szerződésre, melyet a közgyűlés elfogadott.

Sz. M. L.

Január 11-től határozatlan időre bezárt a Katona téri parkolóház (Archív fotó)

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mint ahogy arról már beszámoltunk, múlt hét csütörtökön tárgyalta az egri közgyűlés a Katona téri parkolóház bérleti szerződését, amely év eleje óta zárva tart. Mint ahogy ismert, az Evat üzemeltette évekig a megépítéskor létrejött szerződés alapján a parkolóházat, azonban 2020-óta nem volt érvényes bérleti szerződésük.

„A 2020 áprilisa óta fennálló, tulajdonosi döntés és szerződés nélküli üzemeltetés ugyanis  közel 200 millió forintos veszteséget okozott az EVAT-nak.” – nyilatkozta akkor a cég vezetése, majd bezárták a létesítményt. A veszteség abból adódott, hogy mikor az eredeti szerződés lejárt, akkor nem vette meg az önkormányzat az épületet, vagyis nem élt az eredeti szerződésbe foglalt vételi vagy vevőkijelölési joggal de nem is kötött újat. Az Evat tovább üzemeltette a veszteséget termelő létesítményt, de az önkormányzat szerződés híján nem térítette a költségeket.

Egy új szerződéstervezetet viszonylag alacsony bérleti díjjal – kevesebb mint 4 millió forint havonta – tavaly év végén Oroján Sándor képviselő a tulajdonossal történt egyeztetést követően már bevitt a grémium elé, meg is szavazták, de a polgármester nem volt hajlandó aláírni, ugyanis az túl hosszú időre, több évtizedre szólt, s szerinte nem lett volna pozitív a városnak. Ezt követően zárta be az Evat az épületet.

Számos közgyűlési és a sajtóban zajló vita után Mirkóczki Ádám múlt hét csütörtökön végül a korábbinál magasabb havi bérleti díjjal, határozott időre szóló, egy éves bérleti szerződést vitt a közgyűlés elé. Az új szerződés és havi 5,8 millió forintért nem az Evattal, hanem az önkormányzattal kötné a tulajdonos, így maga az önkormányzat üzemeltetné egy évig a parkolóházat, hogy ez idő alatt megtalálják a tulajdonossal a végleges megoldást. Ezt a szerződét azonban a közgyűlés csal módosításokkal fogadta el. Egyrészt kivették belőle, hogy a bezárás óta keletkezett 14 millió forintot kifizesse az önkormányzat az Evat helyett, másrészt pedig az eredeti szerződés szerinti vásárlási jogot is beleíratták. Csakhogy Mirkóczki Ádám polgármester azt mondta, a tulajdonos utóbbiba nem megy bele.

Most érdeklődtünk a polgármesternél, hogy van-e fejlemény a parkolóház nyitásával kapcsolatban. Azt mondta, a szerződéstervezetet még a közgyűlés napján megkapta a tulajdonos, azonban hétfő délelőttig arra még nem kapott választ az önkormányzat. Ha nem fogadja el, akkor vélhetően továbbra sem nyit ki a parkolóház.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában