Megállapodás

2023.04.08. 08:07

Tizenkét hónapra kinyithat a parkolóház, de nem tudni mikor

Januárban zárta be a Katona Téri parkolóházat az Evat. A polgármester tájékoztatás szerint közeledik már az önkormányzat és a tulajdonos álláspontja, dolgoznak a nyitáson, de ideiglenes megállapodás készül.

Sz. M. L.

Az egri Katona téri parkolóház

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Olvasónk jelezte, hogy festékes vödrökkel látott embereket bemenni a Katona téri parkolóházba csütörtökön. Ennek nyomán Mirkóczki Ádám polgármesternél érdeklődtünk, aki korábban azt mondta, hogy a tárgyalás a parkolóház újranyitása ügyében folyamatban van, mindkét fél a hosszútávú megnyugtató megoldás keresését tartja szem előtt. Valószínűleg ideiglenes megoldást biztosítanak egy évre, hogy ez idő alatt megtalálják a hosszútávú megoldást.

– A szerződés-tervezet készül, ez egy 12 havi megállapodás lesz, amely időt ad a hosszútávú megoldás kidolgozására mindkét félnek. Egyébként erről úgyis a közgyűlés hoz majd döntést – mondta most Mirkóczki Ádám kérdésünkre. Arról is beszámolt, hogy már közeledik egymáshoz az önkormányzat és a tulajdonos álláspontja az üzemeltetési megegyezésről.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a Katona téri parkolóházat, amely magántulajdonban van, még január elején zárta be az Evat Zrt. ez azért történt, mert a cég nem tudta tovább szerződés nélkül üzemeltetni a létesítményt. A bezárás előtt elmondták, hogy  magántulajdonban lévő Katona téri parkolóház szerződése 2020. áprilisban lejárt az ingatlan tulajdonosa és az Evat Zrt. között. Nem kötötték meg újra a parkolóház üzemeltetésére vonatkozó megállapodást és nem is vásárolta meg az önkormányzat, ahogy az építés idején kötött szerződésben erre lehetőséget kapott. Innentől az Evat Zrt. korábbi vezetése bármiféle megállapodás és jogcím nélkül folytatta az ingatlan üzemeltetését, amelynek során közel 200 millió forint használati díjat fizetett ki. Ennek finanszírozását az önkormányzat az általa meg nem kötött megállapodás hiányára hivatkozva megtagadta.

Szerződéstervezettel készült egyébként az önkormányzati Fidesz-frakció még a bezárást megelőzően, ám Mirkóczki Ádám polgármester ezt nem volt hajlandó aláírni, így jutottak a lakatig. A városvezető azt mondta, azért nem szignózza, mert az Eger számára teljesen vállalhatatlan, és anyagilag kitermelhetetlen működési konstrukció, ami már eddig is százmilliós károkat okozott az egri adófizetőknek. Az Evat szerint viszont az, hogy a polgármester sem szerződéskötés sem megvásárlás ügyében nem lépett, az gyakorlatilag hűtlen kezelés. Március elején emiatt feljelentést is tettek.

–  A rendezetlen jogi helyzet komoly vagyoni hátrányt okozott mind az önkormányzatnak, mind az Evat Zrt-nek. Jelen állás szerint az önkormányzat már csak több, mint 162 millió forinttal drágábban vehetné meg a parkolóházat, az Evat pedig több, mint 220 millió forintos kárt szenvedett el azzal, hogy fizette a parkolóház bérleti díját, amit az önkormányzat nem térített meg neki. A fentiekre tekintettel az Evat Zrt. vezetése úgy döntött, hogy jogi úton szerez érvényt az igazának. Ennek első lépése a most megtett büntető feljelentés – írták akkor. A parkolóház azóta is zárva van, s bár sokan elégedetlenek voltak vele, környékén gyakran látni ideges, parkolóhely után kutatva cirkáló sofőröket.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában