Élő

2023.04.27. 08:45

Ha a tulajdonos aláírja a szerződést, májusban újranyithat a Katona téri parkolóház

32 napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők az áprilisi egri közgyűlésen.

Sz. M. L.

Csetneki Attila, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője több napirendén is felszólalt

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

19:35

A két ülés közötti eseményekről szóló tájékoztatóban szerepel, hogy a polgármester eredményes tárgyalást folytatott a Lázár János Építési és Közlekedési miniszterrel a lezárás előtt álló Modern városok Program (MVP) forrásainak felhasználásáról.  

– Az MVP minden város esetében lezárul május végéig, de új támogatási szerződés kötésével, új határidőkkel felhasználható lesz a forrás. Az úszó és vízilabda központ meg nem valósult elemeinek költsége Bitskey és Bárány uszoda megújulására, utóbbi négy évszakossá tételére, illetve a várra lesz fordítható – ismertette a polgármester. Oláh Gáborral pénzügyminisztérium államtitkárával is egyeztetett a TOP forrásokról.

Arról is beszámol, hogy „ kiakadt”  a pénzügyminisztérium és az államkincstár az Egrix-Egál projekt átadásán a városfejlesztési cégnek. A polgármester szerint az államkincstár nem fogja jóváhagyni a megváltoztatott műszaki tartalmat. Azt mondta ő már aláírta a szerződést, de a kincstár még nem, és áprilisban kellett volna átadni a munkaterületet. 

19:15

Mirkóczki Zita tanácsnok javasolja, hogy 200 ezer forinttal támogassák az Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezeté, amely az egri civil, egészséggel kapcsolatos rendezvények állandó résztvevője segítője. Az állandó szűrésekkel rendkívüli módon járulnak hozzá az egri polgárok egészségmegőrzéséhez. Rendszeresen jelen vannak a felsővárosi, lajosvárosi és az Érsekkertben rendezett eseményeken.  

Több képviselő is kiemelte, hogy rendkívül fontosak a szűrővizsgálatok a férfiaknál is, ezt Bódi Zsolt, Császár Zolán és dr. Pócs Alfréd is hangsúlyozta. 

A Zöldpanel Egyesület támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz. Az egyesület 2019-ben indította el a „Mozgásba hozzuk a közösséget” elnevezésű Egészség- és Családi Nap rendezvényét, amelyet Felsővárosban, a Nemzedékek terén rendeznek meg. A program célja, hogy ösztönözzék a lakosságot az egészségtudatos életmódra. A rendezvény során átfogó szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, kulturális és szórakoztató programokkal várják a lakosságot, amelyet minden érdeklődő térítésmentesen látogathat. Ehhez 300 ezer forinttal járulna hozzá az önkormányzat. Lombeczki Gábor javasolta, hogy egyéni képviselői keretekből valósuljanak meg ezek a rendezvények. Orosz Lászlóné elmondta, hogy szerinte jó lenne ha 500 ezer forinttal tudnának rendelkezni az egyéni képviselők. Császár Zoltán javasolta, hogy a listás képviselőknek is legyen mozgástere. Megszavazták a javaslatokat, majd Borics Ádám MMA harcos támogatását is. 

 Saját hatáskörben hozott polgármesteri döntésekről Csetneki Attila elmondta, több belvárosi ingatlan bérleti szerződését megszüntette közös megegyezéssel a polgármester. Csetneki kérte, nézzék meg, hogy mindegyik esetben jól járt-e el a polgármester.  

 

18:40

Az idei sporttámogatások ebírálásával kapcsolatban Farkas Attila alpolgármester nehezményezte, hogy 5 millió forintos sakktámogatást akarnak adni. 

– Semmi bajom a sakkal. Sakkozni is tudunk, bár biztosan nem olyan jól, mint Oroján Sándor, de ha a többi egyesület meghúzza a nadrágszíjat akkor sakkra 5 millió forint sok – mondta. A képviselők megszavazták a sporttámogatásokat. 

18:00

Az iskolák rezsitámogatásáról szóló előterjesztéssel kapcsolatban Mirkóczki Ádám elmondta, hogy sokszor keresték őt az intézmények. Kifejtette, nem érti, miért nem lelkesednek a képviselők az iskolák támogatásáért.

– Egy válsághelyzetben igenis van felelősségünk abban, hogy támogassuk az oktatási intézményeket, melyekbe egri gyermekek is járnak. Név szerinti szavazást szeretnék kérni – mondta Minczér Gábor.

A Wigneren kívül minden intézmény támogatását megszavazták.

2023.04.27 Eger

Közgyűlés.

Fotó: Huszár Márk HM  
Heves Megyei Hírlap
A közgyűlés szavazott az iskolák támogatásáról is
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az önkormányzat 2023. évi költségvetésében civil szervezetek támogatására 3,5 millió forintot irányzott elő. A civil szervezetek szakmai programjainak támogatására kiírt pályázatra - 2023. március 27. napjáig - 44 szervezettől 46 pályázat érkezett, melyet a Civil Alap Bíráló Bizottság - 2023. április 04. napján tartott ülésén - megtárgyalt. A Bizottság a fenti összegből 41 szervezet 43 programjának megvalósítását támogatja, mindössze 3 programhoz – szakmai megalapozatlanság, formai hiányosságok, vagy forráshiány miatt – nem javasol támogatást. Az elbírálásnál előnyt jelentett a helyi értékekre épített, helyben megvalósuló és hálózati együttműködést megcélzó programok megvalósítása. A teljes lista az eger.hu oldalon érhető el. Támogatják többek között az Egri Civil Randevú megrendezését 250 ezer forinttal.  Megszavazták a támogatásokat. 

16:00

Intézmények előirányzatainak módosítása előterjesztéssel kapcsolatban Mirkóczki Zita elmondta, hogy szeretné, ha átcsoportosítanák az Egri Turisztikai cégnek azt a forrást, amely a Márai üzemeltetésére kell. Minczér Gábor szerint nem kellene idén átadni az üzemeltetés a cégnek, hanem az Agria Film Kft.-nél kellene hagyni, hiszen Berényi Tamás ügyvezető rentábilisen üzemeltette. Ugyanezen a véleményen volt Farkas Attila is, kiemelte, hogy az előző városvezetés már próbálkozott a látogatóközpontként történő üzemeltetéssel sokkal jobb gazdasági helyzetben, és nem sikerült.

Mirkóczki Zita kiemelte, hogy Tokajnál most épül egy ilyen látogatóközpont, nehezményezte, hogy elszámolás nélkül fizettek ki az Agria film Kft-nek 38 millió forintot a tavalyi számlákra, illetve azt is, hogy a turisztikai céggel kötendő üzemeltetési szerződés nincs aláírva. 

Kovács Cs. Tamás arról érdeklődött, hogy mi van a nyári rendezvényekkel, mire kell most pénz a turisztikai cégnek. Törőcsik Gábor elmondta, hogy ahhoz, hogy programot lehessen szervezni, üzemeltetni kell a helyet. A 38 millió forint amit a turisztikai cég kér, a teljes üzemeltetésre vonatkozik. 
Megszavazták az átcsoportosítást, Mirkóczki Zita kifejtette, szeretné ha mihamarabb meg is kapná azt a majd’ 40 millió forintot a turisztikai cég a Márai üzemeltetésére.  Minczér Gábor azonban erre azt válaszolta, hogy a dolgozók béremelésére szánt összeget használják fel erre, így ő ezt el fogja mondani az önkormányzati intézmények dolgozóinak. 

Juhász Ádám felidézte, hogy társasjátékra volt 10 millió forintja az önkormányzatnak, de a Márai üzemeltetésére nem akarnak 40 millió forintot szánni. 

15:50

A grémium végül megszavazta a szerződés tervezetet a javasolt módosításokkal. Ezzel májusban már kinyithat a parkolóház, amennyiben a tulajdonos aláírja a megszavazott szerződést. 

14:55

A szünet után a polgármester elmondta, hogy a tulajdonossal egyeztetett, s eltekint a 14 millió forintos tartozás behajtásától, de azt majd az Evaton jogi úton behajtja. 
– Az egy évet pedig arra használjuk, hogy megoldást keressünk. Túl sok mozgásterünk nincs, ha ki akarjuk nyitni. A jövőben pedig vagy részletfizetésre, vagy hitelre, vagy ingatlancserére is dolgozhatunk ki megoldásokat – mondta. 

– Javaslom, hogy a vételi jog kerüljön bele, minden mást pedig akkor fizessünk ki. Szerintem a 14 millió forintot nem fogja tudni behajtani a tulajdonos az Evaton – mondta Csetneki Attila.
Mirkóczki Ásám kifejtette, szerinte egy néhány éves részletfizetéssel elképzelhető, hogy az önkormányzat megvegye a parkolóházat, ez lenne a legoptimálisabb. 

13:30

Katona-éri parkolóház szerződésének tárgyalásával folytatták. Csetneki Attila kifejtette, neki nem szimpatikus, hogy éppen a választás után szűnik meg az 1 éves szerződés.

– Lemondunk az alapszerződéssel kapcsolatos minden jogunkról ráadásul. Továbbá jogalap nélkül kifizetünk 14 millió forintot. 14 millió forint a semmire. Ráadásul 6 hónapra előre kifizetjük a bérleti díjat, de még 2 havi kauciót is adunk arra az esetre, ha nem fizetnénk bérleti díjat, ami teljesen értelmezhetetlen, hiszen előre kifizetjük. Ez egy nagyon előnytelen szerződés – mondta Csetneki Attila.

– Persze hogy előnytelen – válaszolta Mirkóczki Ádám. 
Kisebb vita alakult ki, a polgármester szarkasztikusan megjegyezte: ha egy év múlva sem sikerült megegyezni a tulajdonossal, akkor jobb, ha lebontják a Katona-téri parkolóházat. 

– 148 parkolóhelyért 127 millió forintot kifizetni évente vállalhatatlan – mondta Orosz Lászlóné. 
Császár Zoltán független képviselő megkérte a polgármestert, hogy ne tegyen neki szarkasztikus megjegyzéseket, ugyanis miközben Csetneki Attilával beszélt, Mirkóczki Ádám odaszólt neki, hogy „El kéne dönteni, hogy Fidesz vagy DK.” 

Szűcs Tamás, az Evat ügyvezetője elmondta, hogy az üzemeltetése a parkolóháznak nullára jött ki, de a bérleti díj veszteség. 

Szünetet tartottak.

11:30

A szünet után a képviselők 20,5 millió forint támogatást szavaztak meg egyelőre a színháznak. 

A színház ügye után a Városgondozás Eger ügyvezetői pozíciója körül kialakult vitára, és a pályáztatás ügyére tértek rá. Mirkóczki Ádám kifejtette, korábban elfogadták, hogy felsőfokú végzettséggel lehessen pályázni a pozícióra, majd az Evat kiírta a pályázatot anélkül, így érvénytelen. A polgármester hangsúlyozta, hogy szerinte nem kellene a céget olyanra bízni, akinek nincs felsőfokú végzettsége. 

Orosz Lászlóné jelezte, hogy szerinte kerüljön ki a pályázatból a felsőfokú végzettség, ugyanis jelenleg is van olyan cégvetőjük akinek nincs, és nagyon jól vezeti a céget. 

Kovács. Cs Tamás Mirkóczki Ádámnak azt mondta, hogy szerinte cégvezető is lehet diploma nélkül valaki, hiszen polgármester is, majd hozzátette: Mirkóczki Ádám is a pandémia alatt kapta meg a diplomáját.  

A napirenden felmerült az új zöldhulladék feldolgozó alkalmatlansága is. Bódi Zsolt arról érdeklődött, hogy a hulladéktársulás miért nem használta azokat az eszközöket évekig, melyeket most munkába állította. 

– Nekem az az információm, hogy sem a szállítás nem lesz megoldható, sem a kapacitás nem lesz elegendő – mondta. 

Juhász Ádám kifejtette, hogy szerinte vagyonvesztés történt, ugyanis az egri Hulladék Nonprofit Kft.-ben többségi tulajdonos lett a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás a városgondozás Eger Kft-vel szemben. Mirkóczki Ádám szerint nem, ugyanis a társulás szállt be tárgyi eszközökkel az egri hulladékos cégbe, így nyilván nőtt a részesedésük. Szerinte egyébként is lényegtelen, a tulajdonosi arány, hiszen ez csak egy hulladékszállító cég.  A képviselők megszavazták a városgondozás vezetésére a pályázat kiírását. 

10:54

Bódi Zsolt napirend előtt arról beszélt, hogy Felnémeten a Béke úton egy önkormányzati ingatlanban illetéktelenek élnek, s a környéken élőket már nagyon zavarja a tevékenységük illetve a szemét. A képviselő kérte, hogy valahogy szüntessék meg a bejárást. 

Mirkóczki Zita ismertette a sürgősségi indítványát. 

– Az előterjesztésem arról szól, hogyan tudunk hosszútávon működő színházat létrehozni. Mert, hogy most segítünk a következő évad létrehozásában az rendben van, de akkor majd jövőre is ez lesz? Meg kell vizsgálnunk azt, hogy mivel tudunk segíteni a színháznak, hogy több néző legyen, gazdaságosabb legyen a működés és jobb előadások legyenek. Ehhez létre kellene hoznunk egy munkacsoportot – mondta. 

Minczér Gábor javasolta, hogy a munkacsoportban legyen benne Mirkóczki Zita illetve Orosz Lászlóné is, rajta, Sós Tamáson illetve Blaskó Balázson kívül. 

Mirkóczki Ádám elmondta, hogy a közös működtetési szerződés a minisztériummal alá van írva. 

Kovács Cs. Tamás javasolta, hogy adjanak 70 millió forintos támogatást a színháznak.

Juhász Tamás a gazdasági iroda vezetője, elmondta, a pénzmaradvány soron már nincs egy forint sem, ugyanis az Egrix-Egal és a Média Eger támogatása ezt felemésztették.  

Blaskó Balázs arról beszélt, hogy több színház is hasonló problémákkal küzd tudomása szerint, ezek nem hirdetnek új előadást, de újra játszanak a repertoárból, ez azonban Egerben nem opció. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a pandémia előtt még rekordokat döntött a nézettség. 

2023.04.27 Eger

Közgyűlés.

Fotó: Huszár Márk HM  
Heves Megyei Hírlap

Képen: Blaskó Balázs, Jászai Mari-díjas magyar színművész, színházi rendező, dramaturg, az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója
Blaskó Balázs színházigazgató támogatást kért az egri színház részére
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A pandémia után annyira lecsökkent a nézőszámunk, hogy ma egy bemutatóból 8-9 előadást játszunk, a korábbi 18 helyett – mondta Blaskó Balázs. Hangsúlyozta, hogy a megemelkedett rezsiköltségek miatt van szükségük plusz pénzre. 

A képviselők szünetet tartottak. 

9:50

Dr. Csetneki Attila (Fidesz-KDNP) szerint csak két aláírásról érdemes beszélni, az egyik a miniszterelnök aláírása a megvalósítással kapcsolatban, a másik Lázár János aláírása azon a dokumentumon, mely szerint a külső nyomvonal valósul meg.

Minczér Gábor alpolgármester kiemelte, hogy még mindig van nála aláírás, igen is gyűjtötte az aláírást, csakhogy közben Lázár János bejelentette, hogy a külsőt támogatják.  

- A 33 aláírás azt pont 33-mal több mint a nulla. Lehet, hogy önöknek nem kellett volna a momentumos adatgyűjtést csinálni egy civil kezdeményezésből – mondta Minczér Gábor.  

- Ha van önnél még aláírás gyűjtő ív, akkor sürgősen adja le a választási irodán, mielőtt a polgármester listázással, vagy adatgyűjtéssel vádolja meg – mondta dr. Csetneki Attila. 

9:30

Sürgősségi indítványt nyújtott be Mirkóczki Zita a Gárdonyi Géza Színház működtetésével kapcsolatban napirend előtt.

Az egri rendőrkapitánytól is kérdeztek napirend előtt. Keresztes Zoltán (Momentum) elmondta, hogy az Olasz utcai parkolóban rendszeres a katalizátor lopás és autókat húznak meg kulccsal.

Bódi Zsolt (Fidesz-KDNP) a felnémeti lopások és betörések ügyében folyó nyomozásokról kért tájékoztatást.

Mirkóczki Zita (MSZP, A Városért) egy Kallómalom úton történt rablásról érdeklődött, az összes tárolót feltörték szinte. A tanácsnok arról érdeklődött a rendőrségtől, hogy valóban egy ott lakó engedte-e be a rablókat, ő ugyanis úgy tudja, hogy egy önkormányzati bérlakásban élő emberről van szó.

A rendőrkapitány elmondta, hogy az Olasz utcai ügyekkel kapcsolatban részeredmények, a felnémeti bűncselekményekkel kapcsolatban pedig gyanúsítottak vannak, illetve előrelépés történhet hamarosan a nyomozásban.

– Valóban több tárolót feltörtek, ebben az ügyben is vannak gyanúsítottak. Azt, hogy ki volt a közreműködő, most nem tudom elmondani, a sértetek majd a bíróság előtt szembesülhetnek vele – mondta. Hozzátette, azt kéri az önkormányzattól, ha olyan rendezvényt szerveznek, melyen a rendőrségnek lehetőséget tudnak adni bűnmegelőzési előadásra, akkor értesítsék.

Keresztes Zoltán napirend előtt felszólalt, az elkerülő úttal kapcsolatban kissé gúnyos felszólalásban bírálta Mirkóczki Ádám polgármestert valamint Farkas Attila és Minczér Gábor alpolgármestereket. Kiemelte, hogy a polgármester és az alpolgármesterek mindössze 33 aláírást gyűjtöttek egy hónap alatt. Arról is beszélt, hogy Mirkóczki Ádám nem a külső nyomvonalat támogatta.

Mirkóczki Ádám felidézte, hogy ő népszavazást kezdeményezett már tavaly egy közgyűlési módosítóval amire Keresztes nemmel szavazott. Keresztes Zoltán erre azt mondta, azt csak azért kezdeményezte a polgármester, hogy a közgyűlés külső nyomvonal melletti állásfoglalását megtrollkodja.

Dr. Pápai Ákos (Mi Hazánk Mozgalom) elmondta, hogy jogi értelemben az, amit a polgármester benyújtott, az nem tekinthető népszavazási kezdeményezések. 

Korábban írtuk:

Mint ahogy arról már beszámoltunk, csütörtökön dönthet az egri közgyűlés arról, hogy májustól újra szerződést kössenek a Katona-téri parkolóház üzemeltetéséről a tulajdonos Agria Parkoló Kft.-vel, aminek eredményeképp hamarosan újra kinyithat a január óta bezárt parkolóház. Ám nem a korábbi üzemeltető, azaz az Evat, hanem az önkormányzat közvetlen üzemeltetésével. A tervek szerint a szerződés egy évre szól majd, s ez idő alatt lesz ideje a feleknek kitalálni, hogyan tovább a jövőben.

A megnövekedett rezsiköltségek következtében az önkormányzathoz négy egri oktatási intézmény fordult rezsitámogatásért. Ezek a Wigner Jenő Műszaki, Informatika Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium az IQ-PONT Középiskola, az Eventus Üzleti, Művészeti Szakgimnázium, és a Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium.

A Wignernek 2022. októberétől 2023. márciusáig 49 millió forint többletköltsége keletkezett, korábbi három év átlagfogyasztásához viszonyítva. Az IQ-PONT az év első három hónapjában összesen több mint 8 millió forint költségnövekedést jelzett. Az Eventus 29 millió forintot, a Neumann pedig 31 millió forintot. Az intézmények jelezték továbbá, hogy az energiadíjak növekedése mellett az egyéb szolgáltatási díjak növekedése, az infláció és az intézmény külső szolgáltatói díjainak megemelkedése is megnehezíti tevékenységüket. Így együtt vizsgálva az intézményi többletkiadások a stabil működést jelentősen befolyásolják. A 2023. évi költségvetés kiadási oldalának Oktatási intézmények rezsitámogatása címszámon 84.5 millió forint összegű előirányzat áll rendelkezésre, melynek felosztását kéri a polgármester az intézmények között.  A Wignernek 31,5 millió forintot, az IQ-PONT Középiskola részére 6,2 millió forintot az Eventusnak 15,7 millió forintot, a Neumannnak pedig 31 millió forintot javasol.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, Minczér Gábor alpolgármester ugyanis előterjesztést nyújtott be Borics Ádám MMA harcos versenyfelkészülésének támogatására. A 2023. évi költségvetésében az Adam Borics Fighting Academy Sportegyesület részére Borics Ádám MMA harcos felkészülésével összefüggő költségeinek fedezésére bruttó 1 millió forint támogatást javasol.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában