Környezetvédelem

2023.05.14. 12:45

Ön mennyi szén-dioxidot termel? Most kiderítheti

Az EKKE és a HKIK kalkulátorával megtudhatja, mekkora karbonlábnyoma.

T.B.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kidolgozott egy karbonlábnyom kalkulátort, amelynek segítségével bárki kiszámolhatja, hogy saját életmódjával mennyire „terheli meg” a Földet.

Az emberiség karbonlábnyoma a hatvanas évek óta 11 szeresére nőtt és ez a tendencia tovább növekszik. A szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentése a legfontosabb lépés. A karbonlábnyom vagy szénlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának mérésére szolgál, segítségével megtudhatjuk, milyen mértékben járulunk hozzá a globális felmelegedéshez, hiszen utazásaink, áramfogyasztásunk, valamint ételeink és használati tárgyaink előállítása mind-mind nagy mennyiségű energiát igényel.

A magyar lakosok átlagos egyéni karbonlábnyoma 2020-ban 5 tonna szén-dioxid egyenérték volt fejenként, Németországban mindez 7,7 tonna , az USA-ban viszont 14,24 tonna körül alakult. Ez az érték 2014 óta 0,7 tonnával csökkent Magyarországon, ahhoz azonban, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 2 Celsius fokot, 2050-re évi 1,87 tonnára kellene csökkentenünk egyéni karbonlábnyomunkat.

A Mátrai Erőmű szénkivezetése mellett az „Igazságos Átmenetért LIFE-IP North-HU-Trans” projekt egyik fő tevékenysége a szemléletformálás, s a 23 konzorciumi partner közül egyedüli felsőoktatási intézményként az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem – koordinációs feladatok mellett - ezért a területért felel. Az egyetem büszke arra, hogy Egerben működik a Szénrégió Bizottság Titkársága, melynek feladata, hogy hazánk első szénátmenettel foglalkozó, állandó egyeztető fórumaként támogassa a Mátrai Erőmű és a lignit alapú villamosenergia termelés dekarbonizációját, valamint az Észak-Magyarországi régió fenntartható, igazságos átmenetét, valamennyi érintett szervezet bevonásával.

A kalkulátorban egyebek között rákérdeznek az étkezési, vásárlási szokásokra, az utazásokra, az ingatlanra és annak energiafelhasználására, fogyasztási és újrahasznosítási szokásokra, ezen kívül tippeket, információkat is kapnak a kitöltők. A végén mindenki megtudja, mennyi szén-dioxidot termel évente és azt is, azt hány kifejlett fa tudja megkötni.

A karbonlábnyom-kalkulátor ide kattintva érhető el.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában