Emlékfa

2023.05.25. 17:59

Petőfi körtefáját ültették el Gyöngyöstarjánban

A facsemete székelykeresztúri őse alatt töltötte híres költőnk az utolsó estéjét.

Sz. Sz. I.

Tuza Dóra, Varga Koppány és Kiss Viktor ültették el a fát

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A gyöngyöstarjáni Jókai téren csütörtökön annak a körtefának az oltványából ültettek facsemetét, mely alatt Petőfi Sándor töltötte utolsó estéjét, mielőtt a segesvári csatában elesett volna. Az eseményen Farkas Melinda művelődésszervező arról beszélt, hogy a Petőfi körtefája elnevezésű pályázaton a csemete elnyeréséhez az volt a feladat, hogy gyűjtsék össze a település őshonos fáival kapcsolatos történeteket, legendákat, énekeket.

– Az anyag összeállításában hatalmas segítséget nyújtott Bodó Géza és felesége, Marika néni, akik szinte mindent tudnak Gyöngyöstarjánról. Magáról a facsemetéről tudnunk kell, hogy az őse Székelykeresztúron állt a Gyárfás-kúrián. Itt töltötte Petőfi Sándor az utolsó estéjét a végzetes segesvári csata előtt. A vacsora után látták, hogy híres költőnk a körtefa alatt ült, és vélhetően legutolsó versét írta. Annak a körtefának az utódját még a XIX. század második felében mentette meg egy Petőfi-kultuszt ápoló székely ember. Nemrégen egy lelkes erdész tovább oltotta a körtefa utódainak termőágát. Ebből kaptunk mi is. Jelenleg Kárpát-medence szerte nagyon sok utód csemete kap új helyet, hogy évek múltán termőre fordulhasson – részletezte Farkas Melinda.

A fa elültetése előtt Kovács Domonkos általános iskolai tanuló szavalta el Kányádi Sándor Haldoklik az öreg tanú című versét, amely arra a körtefára utal, amely alatt Petőfi az utolsó estéjét töltötte. A csemetét Kiss Viktor polgármester segítségével Tuza Dóra és Varga Koppány 6. osztályos tanulók ültették el. A majdan beérő gyümölcsről annyit lehet tudni, hogy lédús, igen ízletes, egyszínű sárga, őszi körtefajta.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában