Borverseny

2023.05.04. 10:48

Több aranyérmet hoztak haza a hevesi borászatok

Kihirdették a Challenge International du Vin borverseny eredményét, ahol az egri és a mátrai borvidék borai is szépen szerepeltek.

M. H.

A legnagyobb sikert az Ostoros Irsai Olivér zsebelte be, ugyanis amellett, hogy aranyérmes lett, kiérdemelte a legjobb fehérbor különdíjat. A borversenyen a családi pincészet egy másik fehérbora, a Soltész Egri Chardonnay 2021 is aranyérmet szerzett. Mellettük a Petrény Winery három, az Egri Korona Borház szintén három, a Rege Birtok egy bora kapott aranyat. Ezüstéremmel is gazdagodott a vidék, Vincze Béla egyik bora kapott ilyen színű medáliát illetve a mátrai borvidékről a Bárdos Pincészet is büszkélkedhet egy aranyéremmel erről a versenyről.

Már 1976 óta rendezik meg a Challenge International du Vin, amely mára Európa egyik legismertebb borversenyévé vált, ahol a többi nagy borversenytől eltérően, az előzetesen beregisztrált, borhoz értő nagyközönség is zsűrizi a borokat. A négy fős bíráló bizottságokat a verseny szervezői állítják össze az előzetesen regisztrált zsűritagokból. Ez általában egy-egy borászból, szőlészből, kereskedőből és jól tájékozott fogyasztóból áll. A nevezett borok 25-30 százaléka kaphat érmet (arany-, ezüst- és bronzérmeket ítélnek oda). A borverseny rendezői szervezik a szintén Bordeaux-ban zajló Les Citadelles du Vin-t, ahol szakmai zsűri bírálja el a beküldött tételeket.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában