TOP-PLUSZ

2023.05.19. 11:30

Tovább zöldül Füzesabony az Élhető települések programban elnyert egymilliárd forintból

A Magyar Államkincstár Heves Vármegyei Igazgatósága arról értesítette a füzesabonyi önkormányzatot, hogy a város pályázata több, mint egymilliárd 53 millió forint támogatásban részesül a TOP PLUSZ „Élhető települések” programból. Mindez a polgármester, Nagy Csaba szerint azt jelenti, hogy a már befejezett Zöld Város projekt után tovább folytatódik település fejlesztése a következő években.

S. S.

Képünk még áprilisi zárórendezvényen készült. Az északi városrészben is folytatódik a projekt

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A projekt, amelyet jövő év december 31-ig kell lezárni az északi városrész főutcájára, a Szabadság útra fókuszál. A városrész központja jelen formájában nem felel meg a modern városi és járásközponti szerepkör követelményeinek. A zöldfelületek nagysága és állapota, a csapadékvíz elvezetés hiányosságai, nyilvános illemhely hiánya, közlekedési és vizuális környezetterhelési problémák egyaránt indokolttá teszik a fejlesztést.

A projektnek köszönhetően az északi városrészén is kialakul egy egységes városi arculat. A teljes fejlesztési terület belterület, jelenleg is viszonylag sok zöldterülettel rendelkezik, de ezek állapota már nem megfelelő. Azon túl, hogy a zöldfelület nagysága is növekszik majd, s a meglévő zöldsávok is megújulnak, így az általános környezeti állapota is javul a városrésznek: nő a növényállományok száma, másrészt a növénytelepítésnek köszönhetően a hősziget hatás mérséklődik, s megvalósul a gyalogosok zaj és por elleni védelme.

A polgármestertől megtudtuk: a vasútállomásnál P+R parkolók épülnek, a Szabadság út teljes rekonstrukciót kap a Hősök útig. Új parkolókat létesítenek, utcabútorokat helyeznek ki és hasonlóan a belvároshoz fásítanak is. A sportcsarnok mögött megújul a játszótér, a sporttelepen 200 méteres futó-, illetve 100 méteres sprint pálya várja majd a sportolni vágyókat.

A fejlesztés és az arra fordítható költségek az alábbi elemekből épülnek fel: 

1., Projekt előkészítés: tervezés, engedélyezési dokumentáció, megalapozó tanulmány elkészítése, közbeszerzés lebonyolítása.

2. Megvalósítási költségek: Városi sportpálya fejlesztése; P+R parkoló kialakítása; Szabadság utca, Szihalmi út, Honvéd utca, Kerecsendi utca, Északi városrész bekötőút közterületeinek rendezése, zöldfelület fejlesztések; sétány építés a Szihalmi út és a Dózsa György u. között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában