Heol.hu podcast

2023.05.18. 16:01

Tudtad, hogy ingatlantulajdonosként kötelességed karbantartani a vízelvezetőt?

Podcast-sorozatunk legújabb adásában Nagy Csaba tűzoltó főhadnaggyal, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjével beszélgetünk a vízelvezető árkok karbantartásának fontosságáról.

F. V. E.

Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy, a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt hetekben csapadékos időjárás jellemezte Heves vármegyét is, s az előrejelzések szerint a következő időszakban is változékony idő várható. Amikor beköszönt a szárazabb időszak, az megfelelő alkalom lehet arra, hogy ellenőrizzük vízelvezetőnket annak érdekében, hogy felkészüljünk a következő évszakra jellemző – és az utóbbi években egyre gyakoribbá váló – hevesebb záporokra és zivatarokra.

Többen talán nem gondolnák, de ahogy azt a szóvivő kiemelte, fontos tisztában lenni azzal, hogy a közterületen lévő árkok, nyitott csatornák és átereszek tisztán tartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – a lakóingatlan előtti szakaszra terjedően - annak tényleges használójának kötelessége. 

– Az ingatlantulajdonosok kötelessége, hogy a hulladékot ne a vízelvezető árokba helyezzék el, illetve hogy az odasodort szemetet eltávolítsák, s ezeket kezeljék az újrahasznosítási lehetőségeknek megfelelően. Nem elegendő emellett az árkok rendszeres kaszálása, szükséges az így keletkező fűmaradványok és a hordalék folyamatos eltávolítása is, az átereszek tisztításával együtt – hangsúlyozta Nagy Csaba. 

Arról is beszélgettünk, hogy a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék után vagy esősebb napokat követően érdemes ellenőrizni a csatornák, árkok átjárhatóságát. Azok ugyanis ilyenkor feliszapolódhatnak, vízáteresztő képességük pedig jelentősen csökkenhet. Így, ha ezt nem tesszük meg időben, egy következő esőzésnél ingóságainkat is veszélyeztetjük. 

További hasznos tanácsokért és fontos információkért hallgasd meg adásunkat. 

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában