Osztálytalálkozó

2023.06.30. 11:30

50 éves emlékeiket idézték fel az egykori egri gárdonyis diákok

Az ötven évvel ezelőtt, 1973-ban végzett gárdonyis osztály tagjai idézték fel diákéveiket.

Szalay Zoltán

A fél évszázada a Gárdonyi gimnáziumban érettségizettek a találkozókon elmaradhatatlan csoportképen

Forrás: Beküldött fotó

Hát, eljött ez a nap is! – köszöntötték egymást szépkorú, de észjárásban és lélekben még mindig fiatal hölgyek és urak június 17-én Gödöllőn a festői környezetet nyújtó Árnyas Panzióban. Ötvenéves találkozójukra érkeztek az egri Gárdonyi Géza Gimnáziumban 1973 júniusában érettségi vizsgát tett kémia–biológia tagozatos IV. B-s diákok, akik Heves megyei települések legkiemelkedőbb nyolcadikos tanulóiként nyertek felvételt a tanintézetbe.

Öt évtizede negyvenöten maturáltak, ez a nagy osztálylétszám akkor nem volt ritka. Annál inkább párját ritkító, hogy e közösség összetartása azóta sem kopott meg. Az ötven esztendőben – az elfoglaltságuk, külföldi útjaik, netán betegségük miatt hiányzókat kivéve – minden öt évben szakítottak időt az összejövetelre. Sőt, többször be sem várták a menetrend szerinti fél évtized elteltét, hanem rendhagyó eseménynek voltak részesei 2000-ben, illetve 2005-ben, amikor elérték az ötvenedik életévüket. 

A roppant tehetséges fiataloknak tartott diákok méltán lehetnek büszkék mindarra a sikerre, amit az érettségi óta elértek. Nagy többségükből felsőfokú iskolai tanulmányaik után orvosok, jogászok, középfokú tanintézményekben, főiskolákon, egyetemeken oktató pedagógusok, kutatók, pénzintézeti vezetők, cégek irányítói lettek.

A munkájuk mellett – vagy inkább azt megelőzve – csaknem mindannyiuk számára a családjuk a meghatározó. Joggal dicsekedhetnek a már felnőtt, hozzájuk hasonlóan eredményes életutat járó gyermekeikkel, s a nekik nyugdíjasként is sok boldogságot adó unokákkal. Vannak, akik öt, s olyanok is, akik hét újabb nemzedékbe tartozó csemetével törődhetnek. Sokan a nyugdíjas korhatár elérése után is dolgoznak, tudomást sem véve az idő előrehaladásáról. 

A fél évszázados találkozón jelen lévők vetítés segítségével arra a 15 osztálytársra emlékeztek kegyelettel, akik már nem lehetnek közöttük. Szomorúan, de szívesen elevenítették fel a velük töltött éveket. Ugyanígy a mindannyiuk által szeretett osztályfőnökük, Irlanda Dezső alakját, s nem feledkeztek meg a már eltávozott tanáraikról sem. 

Ezután a hajdanán készült fotók sorjáztak a vetítővásznon az építőtáborokról, a közös Balaton-parti üdülésről, az eddigi érettségi találkozókról. Azokról tudni kell, hogy a Bata Maca szervezte első, 1978-as randevú után negyven éven át az idei eseményig Budavári Ági gondoskodott az összejövetelek sikerességéről. A mostani meeting emlékezetessé tételén Czirner Eszti és családja, köztük Fruzsina lánya, s grafikai munkával Kormos Dénes és párja fáradozott. A helyszínt a városban élő, a rendezésben sokat segítő Tőkei Kati ajánlotta. 

Minden eddigi közös rendezvényük elmaradhatatlan része volt a beszámoló arról, kivel mi történt az előző fél évtizedben. Ezúttal sem volt ez másként. Talán nem ördögtől való, hogy – figyelemmel a jubileumra, s hogy az olvasók is megismerhessék őket – ez alkalommal névvel társítjuk előadásaikat. 

Antal Magdi gyermekorvosnak komoly egészségügyi gonddal kellett megbirkóznia. Felépült, s utazgatnak a férjével. Öt unoka nagymamája.

A megözvegyült Bata Mária (Maca) bár nehezményezte, hogy 44 év és 122 nap munka után meg se köszönték a fáradozásait a gyöngyösi főiskolán-egyetemen, de már feldolgozta ezt, s örül a lányunokájának. A jogász Nádasdy Tündi hosszú házasság után vesztette el a férjét, majd az újabb partnerét. Hagyatéki pereskedés keserítette az életét, de láthatóan túl van már a nehezén. 

Benei Évi doktornő nyugdíjasként is rendel, mint háziorvos, Gyöngyösön. Bíró Feri ma is terményekkel kereskedik, több vállalkozásnak is a részese. Házat épít Egerben. Bodócs Jóska (Öcsi) annyit dolgozik, amennyi jólesik neki. Négy unoka várja, mint nagypapát. Budavári Ági (Bungyus) negyven évig okította a nebulókat kémiára, öt éve a túrázásnak, s a pár éve elhunyt bátyja fiának segítségeként főleg svédországi utazásoknak szenteli az idejét. 

Busák Pista (Busi) ma is az egri Wigner középiskola igazgatója. Két fia révén négy unoka teszi még boldogabbá napjait. Buzogány Edit hat éve ment pénzintézettől nyugdíjba. Kertészkedik, utazgat, s négy unokával foglalkozhat, az ötödik is hamarosan megszületik. Czirner Jóskának korábbi külföldi út után megromlott az egészsége, ám ezen túllépve orvosként most is gyógyít. Czirner Eszti szájsebészként még néha beugrik segíteni, de a nyugdíjas létet nagyon jónak tartja. Fruzsina lánya klinikai gyógyszerészeti kutatásban vesz részt. Hadobás Jancsi szőlőt művel Markazon, s kitűnőek a borai. Iványi Zsuzsinak elege lett a közigazgatásból, most négy unoka színesíti nyugdíjas éveit. 

Katona Laci (Bucek) a világon a legjobb dolognak tartja a nyugdíjas létet, de azért még mindig dolgozik… Kovács Gyuszi óraadó testnevelő tanár az egri egyetemen. Kocsis Juci a férjét ápolta az elmúlt években. Az egyik lánya külföldre ment pénzt keresni. Kormos Dönci öt unokával dicsekedhet. Ő 55 évesen ment nyugdíjba, de azóta még inkább tevékeny. Irányító szerepet töltött be a nemzeti tehetségprogramban. A párjával kertészkedik, fest, önálló kiállítása lesz Miskolcon. Kovács Jóska (Bubu) agrárcégben érdekelt. Hat unoka veszi körbe otthon. Hobbija a magyarságkutatás, társaival utat szerveznek Mongóliába. 

Czirner Eszti az 50-es lufikkal
Forrás: Beküldött fotó

Kővári Feri (100-as) élelmiszeripari mérnök, majd a biztonsági őr életében nagy változás következett be: Gyöngyösről Nagykanizsára költözött tanárnő nejével. Ahogy fogalmazott, az egyetlen fiukhoz és unokájukhoz húzta a szívük. Magda Jenci állatorvosként ment nyugdíjba. A Tisza, a természetjárás és a vadászat köti le őt. „Együtt vagyunk egymásnak a nejemmel… Azt kell tudni elfogadni az élettől, amit ad” – adta közre bölcseletét. Szemcsik Magdi a családjával, benne hét unokával, régóta a csehországi Pardubicében él, de ideutazott, hogy együtt lehessen a többiekkel. 

Tőkei Kati 45 éve házas a férjével, akit még szovjetunióbeli egyetemi évei alatt ismert meg. Oktatott, kutatott a gödöllői felsőfokú tanintézményben. Két lányuknak köszönhetően az unokákkal való törődés is lefoglalja. Weisz Zoli (Nemecsek) bár hat éve nyugdíjas, ám ma is orvosként kezeli Füzesabonyban a betegeket. Háromezer-ötszáz páciensével Heves vármegye legnagyobb praxisát viszi. Nem pihenhet, amíg nem érkezik doktorutánpótlás. Három gyereke révén hét unokával is foglalkozik orvos feleségével. 

Az ismertetők után a kitűnő hangulatú találkozó hajnalig tartó társalgással, nosztalgiázással zárult. Előtte azonban az IV. B-s, „ősgárdonyisták” megegyeztek abban, hogy ezentúl évente randevúznak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában