Alzheimer Café

2023.06.25. 20:40

A demencia anyai ágon öröklődik, derült ki a gyöngyösi Alzheimer Café előadásán + fotók

Az Alzheimer Café Gyöngyös szerdai rendezvényén a demencia korai tüneteiről volt szó.

Sz. Sz. I.

Sokan érdeklődtek a rendezvény iránt Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A demencia korai tüneteiről szóló előadással és kötetlen beszélgetéssel folytatódott szerdán az Alzheimer Café Gyöngyös májusban indult rendezvénysorozata . A második alkalmon, a Bori Mami konferenciatermében dr. Kelemen Tibor pszichiáter, a Bugát Pál Kórház osztályvezető főorvosa tartott előadást a demencia korai tüneteiről a megjelenteknek. Mint mondta, a demencia mentális leépülést jelent.

–  Elsősorban vagy érrendszeri eredetű, vagy az Alzheimer-kór okozza. Ezeken kívül még mintegy 200 fajta betegség vagy állapot van, amely demenciát okoz. A genetika szerepe nagyon fontos. Érdemes mindenkinek szétnézni a családjában, és ahol halmozottan több volt a korai, elbutulásos halál, ott ügyelnünk kell magunkra. Azt tudnunk kell, hogy a betegség anyai ágon öröklődik. Az esetlegesen megjelenő tünetekre nagyon kell figyelni. Ilyenek például, hogy kicsit nehezebben állunk fel a székről, picit csoszog a járásunk, feledékenyebbek vagyunk, nem jut eszünkbe az unoka neve, kis idő múlva nem emlékszünk, mit olvastunk az újságban, esetleg romlik az íráskészségünk. Ezeket hajlamosak vagyunk nem komolyan venni. Pedig fel lehet a betegségre készülni, hiszen nem mindegy az életminőségünk. Sajnos, azt látjuk, hogy egyre fiatalabb korban jelentkezik a demencia. Nagyon fontos, hogy az idős korúaknak motivációja, tervei legyenek, ezek mellett az aktivitás is lassítja a betegség súlyosodását, időt nyerhetünk vele. Ehhez azonban többet kell foglalkoznunk idős családtagjainkkal – magyarázta dr. Kelemen Tibor.

Az előadást kávéházi hangulatú, kötetlen beszélgetés követte.

Ahogy arról az Alzheimer Café Gyöngyös májusi nyitórendezvénye kapcsán már portálunkon is írtunk, az Alzheimer-kór a demencia, az időskori elbutulás leggyakoribb oka. A demenciának – mint bizonyos tünetek együttes megjelenésének  – előfordulása mára olyan méreteket öltött, hogy nagyságrendileg elérte a népbetegségek gyakorisági szintjét. A növekedés hátterében az életkor kitolódása áll. Az Alzheimer Café Gyöngyös célja, hogy támogató tér legyen a betegeknek és családjuknak, valamint a segítő szakembereknek. Minden alkalommal a témában jártas szakember – pszichiáter, pszichológus, mentálhigiénés szakember – vezetésével zajlanak a kávéházi hangulatú beszélgetések. A betegeket, a hozzátartozókat, a barátaikat, sőt, pusztán a téma iránt érdeklődőket is várják, de a szakembereket szintén. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában