Alzheimer Café

2023.06.01. 11:25

A demencia az emberi életút lezárását teszi lehetetlenné

Az Alzheimer Café Gyöngyös célja, hogy támogató tér legyen a betegeknek és családjuknak, valamint a segítő szakembereknek.

Szabó István

Gyöngyös szakmai közössége érzékeny és nyitott a probléma kezelésére

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az Alzheimer-kór a demencia, vagyis az időskori elbutulás leggyakoribb oka. A demenciának – mint bizonyos tünetek együttes megjelenésének  – előfordulása mára olyan méreteket öltött, hogy nagyságrendileg elérte a népbetegségek gyakorisági szintjét. A növekedés hátterében az életkor kitolódása áll: 65 éves korban 1 százalékos, 85 év felett azonban már 30 százalékos előfordulása lehetséges. A nemzetközi adatok és kutatások alapján Európában 2050-re a megbetegedéssel érintettek száma 16 millióra is nőhet, szemben az ezredfordulón tapasztalt 7 milliós betegszámmal. Magyarországon, de Heves vármegyében is a betegség terjedése tapasztalható. A demencia nemcsak a betegnek okoz jelentős nehézséget, de a családjának, továbbá az egészségügyi-, illetve a szociális ellátórendszernek, s végső soron az egész társadalomnak. Az első Alzheimer Café rendezvényt 1997-ben Hollandiában tartották. Magyarországi bevezetése dr. Menyhárt Miklós főorvos nevéhez kötődik az Alzheimer Café Győr 2014-es létrehozásával.

Az Alzheimer Café Gyöngyös szerdai nyitórendezvényén Maka Piroska, a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) igazgatója arról beszélt, hogy egy hosszú távon elérhető segítő közösség kialakulására, működésére kíván lehetőséget adni a KHSZK azzal, hogy szervezi a gyöngyösi Alzheimer Cafét. 

– Egy olyan szakmai irányítással támogatott közösség létrehozásáról van szó, amelynek a célja kettős: egyrészt az ismeretek átadása a betegséggel érintetteknek, a velük foglalkozó családtagoknak és a szakembereknek. A másik cél az érzékenyítés annak érdekében, hogy a betegek és családtagjaik együttérzést kapjanak, elszigeteltségük csökkenjen. Én magam 2017-ben találkoztam először az Alzheimer Café elnevezéssel, utána kezdtem el az egyeztetést annak gyöngyösi megvalósításáról dr. Menyhárt Miklóssal, Hiesz Györggyel, Gyöngyös polgármesterével, valamint Horváth Lászlóval, térségünk országgyűlési képviselőjével. Valamennyien támogatták a megvalósítást. Üzenetértéke van annak is, hogy Gyöngyös szakmai közössége érzékeny és nyitott a demens személyekkel és a családjaikkal való foglalkozásra, a betegek gondozását végző szakemberek segítésére. Ez azért fontos, mert egyetlen szereplő munkája sem a döntéshozatal, sem a gyakorlati végrehajtás szintjén nem lehet hatékony a probléma kezelésében. Erre a területre ez különösen igaz. Azt tapasztalom, hogy az egészségügy és a szociális ágazat célzott együttműködése nélkül ezen a területen nem lehet jó eredményeket elérni. Egy stratégiai tervezés kezdetén vagyunk, hiszen az esetszámok hatványozódása miatt az Alzheimer-kór, a demencia komoly társadalmi problémát jelent – emelte ki Maka Piroska.

A KHSZK igazgatója arról is beszélt, hogy ezentúl minden hónap 3. szerdáján 16 és 18 óra között a gyöngyösi Belváros téri Bori Mami Konferenciateremben tartják a rendezvényeiket, amelyhez az Ajándékdoboz Alapítvány nyújtja a támogatást. Minden alkalommal a témában jártas szakember – pszichiáter, pszichológus, mentálhigiénés szakember – vezetésével zajlanak a kávéházi hangulatú beszélgetések. A betegeket, a hozzátartozókat, a barátaikat, sőt, pusztán a téma iránt érdeklődőket is várják, de a szakembereket szintén: egyrészt a szemléletváltás, másrészt a további munkájukhoz szükséges ismeretszerzés céljából. Maka Piroska hangsúlyozta, a rendezvények regisztrációmentesek, a részvétel önkéntes és ingyenes. Egy-két héten belül indul az Alzheimer Café Gyöngyös honlapja is, amelyen többek között a foglalkozások témáit, a demenciával foglalkozó kiadványok, filmek ismertetőit teszik közzé, tette hozzá az igazgató.

Hiesz György elmondta, hogy polgármesterként szinte naponta találkozik a betegséggel küzdő idősekkel akár a kistérség által működtetett idősotthonban, vagy az idősek klubjában.

– Magánemberként szívfacsaró élmény olyan régi baráttal, ismerőssel találkozni, akivel egy éve még gond nélkül kommunikáltunk, most meg az is nehezen megy neki, hogy felismerjen. A családokban az idős, demens anyós, após, férj, feleség, szülő gondozása napi 24 órás elfoglaltságot jelent, erre házasságok mehetnek rá. Ez egy olyan probléma, amit egy város vezetése nem kerülhet meg. Maka Piroska jóvoltából már a pandémia előtt el kezdtük szervezni az Alzheimer Cafét, illetve magánszemélyek bevonásával egy demens nappali ellátást, de akkor a járvány átírta a terveinket – részletezte Hiesz György.

Horváth László országgyűlési képviselő szerint abban a világban, ahol mindenek felett való hatalom az értelem, annak elvesztése kezelhetetlen a világ számára: ezért tabut csinál belőle, vagy letagadja.

– Ha egy téma tabu, az érintetteket könnyen kirekesztjük, vagy megpecsételjük. Egyik se járható út. A csapdahelyzetet csak beszélgetéssel lehet megtörni. A felelősségünk abban áll, hogy ha elér minket vagy a környezetünket a probléma, akkor tudjuk-e emberi módon kezelni, vagy legalább enyhíteni azt. A demencia az életút lezárását teszi lehetetlenné. A beteg már nem tud mérleget vonni, és lassan elveszít mindent. Ez a demencia legnagyobb drámája – fogalmazott Horváth László.


 






 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában