Felvételek

2023.06.11. 20:05

A Napra is lehet nézni a Bükki Csillagda jóvoltából

Sokkal több részletet fedezhetünk fel, ha nem hagyományos távcsővel készítünk felvételeket.

HEOL

- A Napunk egy hatalmas, főként hidrogénből álló plazmagömb a Naprendszer közepén. Sugárzási tartománya nagyon széles, ebből a mi szemünk az ibolyától a vörös színig képes felfogni a fényt. Ezt a színkavalkádot együttesen fehérnek érzékeljük, azonban a napfoltok helyén a csillagunk nem sugároz ezekben a tartományokban, ezért tűnik feketének - magyarázza a felvételen látható érdekességeket a Bükki Csillagda Facebook-oldalán

- Még több részlet tud előbújni, ha a Napot nem egy hagyományos távcsővel egy szűrőfólián keresztül figyeljük meg, hanem egy hidrogén-alfa szűrővel ellátott távcsővel. Itt már kivehető a felszíni szerkezete, és az abból kitörő anyagfelhők összessége, valamint a napfoltok környékén lévő fényesebb, erősebb sugárzású területek - írják.

- A mozgókép azt hasonlítja össze, mit mutat egy hagyományos és egy hidrogén-alfa szűrős távcső ugyanabban a pillanatban. A hidrogén-alfa szűrőn keresztül a Napunk továbbá vörösnek látszik, hiszen ezt a hullámhosszt így érzékeljük - fogalmaznak.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában