Kártalanítás

2023.06.18. 16:15

A recski iszapkatasztrófa áldozatai félnek visszamenni házaikba, a polgármester tárgyalna a bányával

Recsken a mai napig bizonytalanságban élnek azok a csaláok, akiknek a villámárvíz miatt el kellett hagyniuk otthonaikat. A község polgármestere is megnyugtató megoldást sürget.

B. K.

Így néztek ki Recsk utcái

Forrás: Agria TV

Recsken konkrét ajánlatokat várnak az iszapkatasztrófában kárt szenvedett családok. Számukra az elmúlt napokban azt is felajánlották, hogy visszatérhetnek otthonaikba, de sokan attól tartanak, hogy egy újabb felhőszakadás hasonló helyzetet teremthet, hiszen a Hunyadi utcában élők felett magasodó külszíni bányából bármikor megindulhat a sárlavina egy hasonló esőzés nyomán.

Nagy Sándor, a község polgármestere is a megoldást sürgeti. Facebook oldalán azt írta, személyesen sok sarat takarított el a sárlavina érintett részéről. Azt ígéri, visszaviszik oda, ahonnan jött. A továbbiakban így folytatta: 

– Nem várt problémába ütköztünk, hiszen voltak akik megmondták, s voltak akik hittek a szakembereknek, hiszen mégis ők dolgoznak ilyen munkahelyen – én is hittem, hogy stabil – tette hozzá. – Az időjárás azonban fölülírt mindent! Igyekszünk a nyugalmat és rendet fenntartani, de érthető az emberek félelme, hiszen egy óra eső megváltoztatta az életüket! Eltelt több mint egy hét. Ki itt, ki ott tudta magát meghúzni, de már vissza menni sokan nem mernek. Érthető. 

A polgármester szavai szerint szeretné gyorsan elérni, hogy az érintett emberek véglegesen biztonságba érezzék magukat Recsken vagy más településen.
Azt írta: mihamarabb tárgyalni kell a vagyoni kártérítésről, esetleg erkölcsi jóvátételről! Ennek érdekében hétfőn tárgyalásokat kezdeményezek a bánya vezetésével, - melybe bevonom a helyi Roma Kisebbségi Önkormányzat elnökét is. hiszen nekik is érdekük a végleges, hosszútávú megoldás.
Hozzátette: a kormány segítséget ígért a kilakoltatott lakosoknak. Akik továbbra is itt kívánják élni életüket, a szociális bérlakás program sokkal színvonalasabb életkörülményeket tud biztosítani. Részleteket a kormányhatározat után tudhatnak meg az érintettek.
Azzal zárta gondolatait, hogy mindenkinek, aki segített, segít a bajban, köszönet jár a munkájáért.  Hozzátette, ilyenkor mindenféle pletykák kerülnek a "napvilágra". Ne higgyenek, csak a hivatalos források tartalmának! A Hunyadi út további részének, mely érintett a bányaműveléssel, megnyugtató megoldást kell nyújtani az ott maradóknak!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában