Avatóünnepség

2023.06.25. 09:39

Az új tájház a település szíve Adácson + fotók

Több mint 120 ember adományainak, anyagi vagy fizikai segítségének köszönhetően épült meg a tájház.

Sz. Sz. I.

Felavatták Adácson a tájházat

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Adácson szombaton igazi örömünnep volt a tájház átadása. A helyszínhez közeledve már messziről hallatszott a hegedűk, a nagybőgő muzsikája, a portára érve jókedvű sokaság, népviseletbe öltözött fiatalok, tereferélő idősebbek látványa fogadta a betérőt. Voltak, akik már táncra is perdültek, míg a legkisebbek hátul, a kertben játszottak.

Szekeres Jánosné, a tájház kialakításának minden gondját magára vállaló helyi Zéta Kulturális Egyesület elnöke több szempontból is nevezetesnek mondta a napot. Mint köszöntőjében kezdte, két nappal az avatás előtt volt Adács pontosan 700 éves. Az első írásos emlék a faluról ugyanis 1323. június 22-ről maradt ránk, abban említették a települést Adach néven. A másik nevezetessége a napnak, hogy szombaton volt a Múzeumok éjszakája országszerte, és ebbe a kategóriába egy kicsit beleférnek a tájházak is. A harmadikként egy nagyon személyes okot nevezett meg az elnök: egy közel 50 éves álma vált valóra a tájházzal, ahol megőrizhetik a múlt emlékeit, hogy a mai fiatalok, de az unokák, dédunokák is ismerjék, milyen volt a régi falusi élet. Szekeres Jánosné arról is beszélt, hogy nem volt könnyű az avatásig vezető út. Mint kiemelte, a Magyar Falu Programban (MFP) két pályázatot is nyertek. Meg tudták vásárolni az elég romos állapotban lévő épületet, és sikerült állagmegőrző felújításokat végezniük. Megtörtént a csatornázás, vízbevezetés, szennyvízelvezetés kiépítése, a pajtaépület rendbetétele, a vizesblokk kialakítása. Leader pályázatból szerszámtároló kamra készült. 

– Csakhogy, a két MFP pályázaton nyert összeg is kevés volt mindenhez. Köszönöm azoknak a lelkes embereknek a segítségét, akiknek a tájház kialakítására 2021. tavaszától fordított önkéntes munkaóráit összeszámolni se tudom. Egyesületünk tagjai napokat töltöttek itt. Még az elmúlt szombaton is 22-en dolgoztunk, hogy az utolsó simításokkal is készen legyünk. Az biztos, hogy több mint 120 embernek köszönhető, hogy ma átadhatjuk a tájházat. Nagyon sok adományozónk volt, akiktől a épület berendezéséhez csodálatos régi tárgyakat kaptunk. Sokan anyagilag segítettek, mások a munkájukkal a kerítés felépítésében, festésében, a vizesblokk felújításában, a villanyszerelésben, a csodálatos, Tájház feliratú cégér elkészítésében. Levendulatöveket vásároltunk és ültettünk el a hátul a kertben, ezzel a célunk a jövőben például a szörpkészítés, a buzogányfonás. Az adácsi baráti kör egy fűszernövény ültetvényt alakított ki. Mindenki nevét megörökítettük a tájházban, aki adott valamilyen régi tárgyat, aki bármilyen módon segített nekünk – részletezte Szekeres Jánosné.

Soha Márton polgármester arról beszélt, hogy jelen önkormányzati ciklus elején Szekeres Jánosné elmondta, ez a tájház a legnagyobb vágya. 

– Akkor megígértem neki, hogy mindent megteszek a valósítás érdekében. Szabó Zsolt országgyűlési képviselőhöz fordultam segítségért. Ő a kérésünket maximálisan támogatta, nagyon sokat köszönhetünk neki. Két ház jöhetett számításba a faluban a célra, de az egyik a község központjától elég távoli helyen állt, ezért esett a választás erre az épületre. Ez jobb állapotban is volt, és teljesen hűen képviseli a régi adácsi házakat. Köszönöm az adományozóknak a berendezési tárgyakat, biztosan büszkén nézik majd tájházban az egykor szüleik, nagyszüleik által használt eszközöket – fogalmazott Soha Márton. 

Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője azzal kezdte avatóbeszédét, hogy olyan érzése volt megérkezésekor, mintha lakodalomba jött volna. 

– Szól a zene, remek a hangulat, mindenki mosolyog. Külön örülök, hogy ilyen sok fiatalt látok itt. Ez azt jelenti, van kinek átadni a stafétabotot. Ez talán a legfontosabb az életünkben. A tájház egy település szíve, így van ez Adácson is. Az őseink tárgyai láthatók itt, legyünk büszkék és emlékezzünk rájuk. Az ember azért él minden nap, hogy valami maradandót alkosson. Ezt lehet tenni otthon a kertben, lehet akár közösségért, de egy tájházért is, mert ezzel alkotunk valamit a mának, a jövőnek. Megmutatjuk a gyermekeinknek, hogy ez a jó út – ne romboljunk, hanem építsünk. Védjük meg a múltat, óvjuk azt, és adjuk át az utódainknak. Nagy öröm nekem, amikor néphagyománynak megfelelően öltözött fiatalokat látok, mert jönnek még utánunk magyarok, jönnek még nemzedékek, akiknek meg kell mutatni, hogy büszkék lehetnek az őseikre – emelte ki Szabó Zsolt.

A köszöntők után Szekeres Jánosné, Szabó Zsolt és Soha Márton vágták át a nemzeti színű avatószalagot, és a sokadalom végre megtekinthette a rendkívül igényesen berendezett korabeli lakóházat. Külön érdekessége a tájháznak, hogy egy szobát vasutas emléktárgyakkal rendeztek be. Az est hátralévő részében már a szórakozásé volt a főszerep. A jó hangulatról Balog Edina és zenekara, a hevesi Csillagvirág együttes, a Zéta néptánccsoport, majd Bach Szilvia humorista gondoskodott.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában