Lakáspiac

2023.06.11. 06:55

Fékez a drágulás, Egerben 564 ezer forint a használt lakások átlagos négyzetméterára

A Heves vármegyei lakáspiacon az országoshoz hasonlóan éves szinten még jelentősebb áremelkedésről van szó, de az idei évben már csekélyebb drágulás látható a használt lakások piacán. Egyebek mellett ez derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely részletesen mutatja be a vármegye lakáspiacát.

M. H.

Heves vármegyében a kínálatban szereplő használt lakóingatlanok esetében idén májusban 370 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Ez az egy évvel ezelőtti 320 ezer forinthoz képest 16 százalékos emelkedésnek felel meg, míg a januári 351 ezer forinthoz viszonyítva csak 5 százalékos többletet takar. Ebből az látszik, hogy lelassult a drágulás üteme, ez hasonló az országos lakáspiacon látható változáshoz.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Már tavaly nyáron látni lehetett, hogy véget ért a lakáspiaci drágulás az országos piacon, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják, hiszen tartós emelkedés után a múlt év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest országos szinten 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak.” A korábbi évekhez képest tehát visszafogottabb lett a lakáspiac, ami egyebek mellett azzal magyarázható, hogy a mindennapi kiadások emelkedése és a gazdasági bizonytalanság miatt sokan későbbre tolták a lakásvásárlást. Összességében országos és vármegyei szinten a kereslet jelentősen csökkent, a kínálat pedig bővült. Heves vármegyében tavaly májushoz képest 46 százalékkal bővült a használt lakások kínálata.

A vármegye székhelyén kicsit máshogy alakultak az árak. Az egri használt lakások átlagos négyzetméterára 564 ezer forint volt idén májusban, ami 17 százalékos éves drágulást jelent, januárhoz viszonyítva pedig 9 százalékosat. A gyöngyösi 431 ezer forintos összeg 6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit és 3 százalékkal az év eleji szintet. Heves városában 247 ezer forintért hirdetik eladásra a használt lakásokat, ami 24 százalékos éves drágulásnak felel meg, ezzel szemben az idei év elejével összevetve mindössze 2 százalékos a többlet.

Egerhez hasonlóan Hatvan is kivétel, míg tavaly május és idén január között közel 430 ezer forinton stagnáltak a négyzetméterárak az év eleje óta viszont 10 százalékkal 470 ezer forintra emelkedtek.

Az országos lakáspiacra jellemző megtorpanás minden vármegyében más-más mértékű. Heves vármegyében kedvező tényező, hogy az ország iparilag fejlettebb térségeihez tartozik. Az egy lakosra jutó termelési érték tavaly Hevesben túllépte a 8 millió forintot, ez pedig meghaladja az 5,6 millió forintos országos átlagot. Ez pedig stabilitást nyújt a helyi lakáspiacnak. 

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában