Nyári munka

2023.06.17. 08:37

Indul a diákmunka-szezon, már lehet regisztrálni Hevesben is

A nyári munka nemcsak azért fontos a diákoknak, hogy pénzt szerezzenek, hanem tapasztalatszerzés, kapcsolatépítés szempontjából is. Foglalkoztatásuk szabályai azonban eltérnek a felnőtt munkavállalókétól.

HEOL

Indul a diákmunka-szezon

Forrás: Karnok Csaba/Délmagyarország

A munka törvénykönyvének a fiatal munkavállalókra vonatkozó rendelkezéseit akkor is alkalmazni kell, ha a 18. életévét be nem töltött fiatalt nem munkaviszony, hanem egyéb polgári jogviszony keretében (pl. megbízási, vállalkozási szerződés) foglalkoztatják. Gyakran jelent problémát, hogy a 18. életévét még be nem töltött személy munkaszerződésének megkötéséhez hiányzik a törvényes képviselő (többnyire a szülő) hozzájárulása. Mindezt a Heves Vármegyei Kormányhivatal tette közzé honlapján.

Hozzátették, a honlapjukon elérhető tájékoztató azokat a munkajogi szabályokat összegzi, amelyek ismerete segítheti a diákokat abban, hogy megismerhessék az alapvető munkavállalói jogaikat és az esetleges jogsértések esetén azt is tudják, hogy hova fordulhatnak segítségért.

A diákként szerzett munkahelyi tapasztalatok előnyt jelentenek a fiatalok számára, kiemelkedő lehetőségeket biztosítva a későbbiekben is fontos készségek elsajátítására, de foglalkoztatásuk a szükséges megelőző intézkedések hiányában fokozott kockázatot is jelenthet. A fiatalok foglalkoztatásához kapcsolódó munkavédelmi tájékoztató a kormányhivatal honlapján elérhető - fogalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában