Diákmunka

2023.06.15. 13:59

Strandon is találnak munkát, több diák dolgozik majd a vármegyénkben, mint tavaly

Népszerű a vendéglátás a fiatalok körében, de sokan választanak adminisztrációs feladatokat is.

M. H.

Az idei nyári szezonban becslések alapján országosan százezer diák vállalhat munkát számos területen a kereskedelemtől kezdve a vendéglátáson át az iparig és a mezőgazdaság területéig – közölte a Meló-Diák iskolaszövetkezet. Kiemelték, hogy a diákmunkások átlagos órabére az iskolaszövetkezetnél 1700 forint körül alakul, de a kézhez kapott fizetés akár 5-10 százalékkal is meghaladhatja a hirdetések alapján számított összegeket. Bár a diákmunka szezonalitása évről-évre csökken, a nyári időszakban átlagosan még mindig 40-45 százalékkal nő a foglalkoztatott fiatalok száma – jelezték.

Kott Zoltán, a Meló-Diák elnök-vezérigazgatója a közleményben megjegyezte, hogy a diákmunka iránti keresletet idén a magas infláció is erősíti, egyre többen vannak, akik alapvető szükségleteik fedezése érdekében kénytelenek munkát vállalni.

– A kínálat tartja a lépést a megnövekedett kereslettel, bár a kereskedelemben a korábbi évekhez viszonyítva kevesebb a diákmunka-lehetőség, a vendéglátásban, a strandokon, a fesztiválokon és – döntően a szabadságolások kiváltására – az üzemekben is sok diákot várnak – jegyezte meg. Mindenki talál munkát, aki keres, a Meló-Diák honlapján jelenleg mintegy hatszáz lehetőségből lehet válogatni.

Heves vármegyében a legnépszerűbb területek diákmunka tekintetében a kereskedelem és vendéglátóipar, de sokan választják az irodai adminisztrációs, valamint a gyártás- és termelési ágazatokban történő munkavégzést – mondta el érdeklődésünkre Zselenák Viktor, az egri Meló-Diák iskolaszövetkezet irodavezetője.

– Bérezésük 1334 és 1950 forintos órabér között alakul a munka típusától függően. Fontos kiemelni, hogy a 25 év alatti diákok bérét semmilyen levonás nem terheli, így nekik a bruttó bérük megegyezik a nettóval – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy májusi adataik alapján 26 százalékkal több diák dolgozott közreműködésük jóvoltából, mint a tavalyi év ezen időszakában.

– Idén hasonló emelkedést várunk a diáklétszámban, melynek oka, hogy egyre több cég fedezi fel a diákmunkában rejlő potenciált és a fiatalok körében is évről-évre népszerűbb a diákmunka. Országos statisztikát tekintve 35 ezer, 40 ezer új taggal bővülünk évente, országos viszonylatban pedig átlagosan közel százezer diák vállal munkát a tanulás mellett – részletezte.

Ha szétnézünk a Meló-Diák egri irodájának kínálatában, láthatjuk, a diákok irodai kisegítő, úszómester és csúszdakezelői állás, szórólapozás közül választhatnak, de kínálnak munkát a bükkszéki strandon, és Egerszalókon is. Hatvanban is működik iroda, ott egyelőre egy állás elérhető, vendéglátói kisegítőket keresnek az M3-as autópálya melletti fogadóba.

(Főoldali képünk illusztráció Fotó: Szendi Péter/Vas Népe)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában