Diákmunka

2023.06.15. 12:56

Csütörtöktől regisztrálhatnak a diákok a járási hivatalokban

Idén is megkereshetik a nyaralás költségeit a nyári diákmunkára regisztrálók. Csütörtöktől jelentkezhetnek a járási hivataloknál.

B. K.

Mától regisztrálhatnak a középiskolások és az egyetemisták a kormány által támogatott diákmunkára. A területileg illetékes járási hivatalokban kell jelentkezniük személyi okmányaikkal. Ezt követően július 1-ével állhatnak munkába, többnyire a lakóhelyük szerinti önkormányzatok alkalmazzák őket. A program augusztus végéig tart, és napi 6 órányi munkavégzéshez kapcsolódó munkabért kaphatnak.

A kormány döntésének köszönhetően a 25 év alattiak zsebében, tekintettel az szja-mentességükre, több pénz maradhat, amely elérheti a 142-181 ezer forintot – olvasható a minisztérium közleményében. Az idén tíz éves kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak. 

A közlemény szerint a programba 16-25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban éppen nem álló, vállalkozási jogviszonnyal sem rendelkező diákok jelentkezhetnek. A támogatásokat önkormányzatok, és a mezőgazdaságban, turizmusban vagy vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében fejenként bruttó 222 300 forint vehető figyelembe. Míg a szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében 174 000 forint, amelyek összege rövidebb munkaidejű foglalkoztatásnál arányosan csökken.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában