Iszákos?

2023.06.30. 18:35

Kiderül, vedelnek-e a poroszlói gödények

Iszik, mint a gödény, mondják. De tényleg túl sokat "néz a pohár fenekére” a pelikán? A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum megválaszolta a kérdést.

F. V. E.

Gödény, más néven pelikán

Forrás: tiszataviokocentrum.hu

Valóban iszákos állat lenne a gödény?

– Ha nem is szó szerint iszákos, mindenképpen vízhez kötött életet él. A gödény, más néven pelikán fantasztikus vízi madár, méretes csőrével halássza ki a vízből a halakat. A borzas és a rózsás gödény régebben a Kárpát-medencében gyakran fészkelt, mára azonban csökkent számuk. A Tisza-tavi Ökocentrum parkjában azonban ma is testközelből megcsodálhatók – derül ki az Ökocentrum tájékoztatásából

Mint írják, a gödény bizonyára azért kaphatta az iszákos jelzőt, mert naponta több mint egy kilogramm halat képes elfogyasztani csőre alatti torokzacskója segítségével. A pelikánok torokzacskójukba a halászat folyamán egy mozdulattal akár 10-12 liter vizet is képesek kiemelni a tóból.

Nem véletlenül "ragadt rá" tehát az iszákos jelző erre a különleges tollasra, melyet Poroszlón közelebbről is szemügyre vehetünk az Ökocentrumban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában