Pancsolni jó

2023.06.14. 14:00

Kiváló a strandok vize a Tisza-tónál – szavazzon ön melyiket szereti

Melyik szabadstrandon szeret megmártózni?

Sz. M. L.

Ezen a nyáron is érdemes lesz ellátogatni a Tisza-tóhoz

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Kiváló minősítést kapott Heves vármegye több  természetes fürdővize is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) térképe szerint. A kiváló jelzés látható a Tisza-tavi szabadstrandok, azaz a sarudi, a kiskörei, a tiszanánai és a poroszlói víz minősége mellett is.

Az NNK üzemeltetők által megbízott laboratóriumok a fürdővizeket a fürdési idény megkezdése előtt, majd a szezon ideje alatt havonta mintázzák. A mintákban szennyvíz eredetű szennyezést jelző baktériumok (E. coli és Enterococcus) számát vizsgálják. Attól függően, hogy ezek a vizsgált baktériumok milyen mennyiségben vannak jelen, az adott vízminta a „megfelelő” vagy a „nem megfelelő” kategóriába sorolható.

Az éves értékelés a legutolsó négy fürdési idény összesített eredményei alapján, statisztikai módszerrel állapítható meg, és ez alapján a fürdővizek „kiváló”, „jó”, „tűrhető” vagy „kifogásolt” minősítést kaphatnak. Amennyiben nincs kellő számú minta (pl. mert a fürdőhely újonnan létesült, vagy elmaradtak mintavételek), a fürdővíz a térképen "nem minősíthető" megjegyzéssel szerepel.

Ön melyik település szabadstrandját szereti a legjobban?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában