Családbarát

2023.06.13. 11:25

Nagy kihívás: szülés után újra munkába állni

A Családokért Felelős Államtitkárság immáron 13. alkalommal hirdet pályázatot családbarát munkahelyek kialakítására. Június 30-ig lehet pályázni.

B. K.

- Fél éve fontolgattuk a férjemmel, aki egyébként szezonálisan külföldön dolgozik a vendéglátásban, hogy a második gyermekünk születését követően én is visszatérek dolgozni - meséli a 28 éves Emma. Nehéz döntés volt, mivel a kisfiunk négy, a lányunk kétéves. Miután sikerült bölcsődét találnunk, a fő szempont az volt, hogy lehetőleg rugalmas munkaidőben alkalmazzanak és legyen lehetőségem otthoni munkavégzésre. Szerencsésnek érzem magam, mert találtam ilyen helyet. Hetente két alkalommal kell néhány órát a cég telephelyén dolgoznom, a többi munkát otthonról végezhetem. A fizetésem nem túl sok, de lehetőségem van továbbképezni magam és bónuszokat is kapok, ha több munkát végzek. 

Egyelőre nem túl sok anyuka dicsekedhet hasonló történettel, azonban elmondható, hogy egyre több cég tudatosan támogatja a családokat. 

A Családbarát munkahely címre már lehet jelentkezni a Családokért Felelős Államtitkárság idei pályázatára - tette közzé a csalad.hu.
Az immáron több mint egy évtizedes múltra visszatekintő rangos elismerés célja, hogy a kormányzat ösztönözze és támogassa a munkahelyi családbarát programokat, intézkedéseket, amelyek elősegítik a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.  A kiírásra kis-, közép- és nagyvállalatok, költségvetési szervek, valamint egyházi jogi személyek jelentkezhetnek 2023. június 30-ig. A pályázaton legfeljebb 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium Családokért Felelős Államtitkársága - olvasható az oldalon.

Magyarország kormánya 2010 óta családbarát országot épít, ez a szemlélet ma már az élet számos területén (a családtámogatások folyamatos bővítésében, vagy a különböző családbarát kezdeményezésekben is) tetten érhető. Tavaly 54 pályázó nyerte el a Családbarát munkahely címet, ezzel 2022-re 536-ra emelkedett a Családbarát munkahely címet kiérdemlő szervezetek száma. A pályázatra fordított keretösszeg évről-évre emelkedett, így 2023-ban már összesen 100 millió forintot nyerhetnek el a sikeresen pályázó munkáltatók. A CSP-CSBM-23 azonosítószámú felhívással a kiírók a munkahelyek már meglévő és tervbe vett családbarát intézkedéseit és fejlesztéseit díjazzák. A pályázati felhívás 2023. május 31-től az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő honlapján érhető el.  

A pályázat nyertesei az erkölcsi elismerés és a támogatási összeg elnyerése mellett jelentős kommunikációs és PR értékhez is hozzájutnak, hiszen a cím használata a nyertes vállalatok és szervezetek pozitív munkáltatói képét és a munkáltatói márkaépítést is támogatja. A családbarát működés emellett jelentős előnyt jelenthet a képzett munkavállalókért folytatott versenyben.

A pályázat évek óta családbarát kezdeményezések, programok bevezetésére, szolgáltatások kialakítására ösztönzi a vállalatokat és az intézményeket. Az elmúlt években számos jó gyakorlat valósult meg a vállalati és az állami szférában. Ilyen többek között a gyermekfelügyelet és óvodai ellátás biztosítása, játszószoba kialakítása, szünidei táborok szervezése, szünidei fizetett szabadság bevezetése, illetve a különböző előadássorozatok szervezésére, mindezeken túl azonban családi nyaralásokhoz történő hozzájárulásra is akadt már példa.

Családbarát intézkedések a munkahelyen

S most lássuk, mitő válhat családbaráttá egy munkahely! Elsődleges szempont a munkarend, a munkaidő: korlátlan vagy tervezhető home office lehetőség, részmunkaidő, rugalmas munkavégzési lehetőség. Fontos a plusz szabadságok tervezhetősége, ilyen lehet a törvényi előírásoknál hosszabb fizetett szülési vagy szülői szabadság, vagy épp a munkaidő lejárta előtti elengedés váratlan lebetegedés esetén. A gyermekneveléshez nyújtott támogatások: az iskolakezdési, beiskolázási támogatás is vonzóbbá tehet egy céget, mint ahogy az is, ha a gyermekmegőrzésben is partner a munkahely. Például saját bölcsődét, óvodát tart fenn. Nem általános, de előfordul, hogy a cég kialakít gyerekbarát területet, játszósarkot és szoptatásra alkalmas helyiséget arra az esetre, ha időnként a szülőnek be kell vinnie gyermekét a munkahelyére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában