Programkavalkád

2023.06.25. 10:01

Senki nem unatkozott Észak-Hevesben a hétvégén + fotók

Bükkszéken polgármesterek ragadtak fakanalat, Váraszón a legjobb hazai citerások teremtettek remek hangulatot, Parádon Szent Iván éji mulatságot rendeztek, Bükkszenterzsébeten hangulatos estén szórakozhattak a helyiek és a környékbeliek.

B. K.

A gömörligetiek göngyölt rablóhúst készítettek

Forrás: Facebook

Gazdag programokkal köszöntötték a nyarat Észak-Hevesben is. 

Bükkszéken szombaton 17. alkalommal rendezték meg a polgármesterek főzőversenyét, amelyen ezúttal is hagyományos bográcsos ételek domináltak. A csapatok már reggel hozzákezdtek a kempingben az étkek készítéséhez, 11 órakor pedig ünnepélyesen is megnyitották a versenyt. Míg a Bede Róbert mesterszakács által irányított zsűri az ételeket kóstolta és bírálta, addig a környékbeli hagyományőrzők, a helyi óvodások szórakoztatták a közönséget.

Az ínycsiklandó gulyások, pörköltek, sültek most is pillanatok alatt elfogytak, majd Vadkerti Imre előadóművész adott műsort. Az eredményhirdetésen a hegyeshalmiak főztje bizonyult a legfinomabbnak.  Ők áfonyás, vargányás szarvaspörköltet varázsoltak. Nagy sikert arattak a sztrapacskás különlegességek, a gömörligetiek göngyölt rablóhúsa, az árpádhalmiak birkapörköltje, valamint az óbástiak pincepörköltje is.

A péterkeiek pincepörköltje percek alatt elfogyott
Forrás: Facebook

A zsűri elnöke Bede Róbert, - aki második alkalommal vett részt a bükkszékiek rendezvényén - portálunk érdeklődésére úgy fogalmazott, gyönyörű helyszínen, profi szervezésben, különlegesen jó hangulatban zajlott az idei verseny is. A tizennyolc nevező csapat kitett magáért, a legfinomabb ízeiket hozták magukkal. Gratulált mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek. Délután egy látványfőzéssel ajándékozta meg közönséget. Egy különleges kuszkusz-salátát készített, a nyár friss zöldségeivel, s némi garnélával.    

A nap folyamán kézműves bemutatókkal, játszófoglalkozással várták a gyermekes családokat.

Este Vastag Tamás, majd a Groovehouse együttes koncertezett.

Váraszón is kitehették volna a megtelt táblát szombat délután. Itt második alkalommal szervezte meg a legkiválóbb hazai és a külhoni citeraegyüttesek találkozóját a nagymúltú Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar az önkormányzat támogatásával. A muzsikus délutánra százötven citerás érkezett, akik a legkülönbözőbb zenei műfajokat képviselve szólaltatták meg szeretett hangszerüket, a közönség legnagyobb örömére. 

Feledhetetetlen zenei élményben lehetett része azoknak, akik ellátogattak a rendezvényre. A múzeumok éjszakája programsorozat apropóján, előzetes egyeztetés után a faluházat és az Árpád-kori templomot is megnézhették a faluba látogatók.  

Szombaton délután rendezték meg a parádiak egyik leghangulatosabb nyári rendezvényét, a Szent Iván-éji mulatságot. A helyszín ezúttal is a Freskó terasz és kert volt, ahol délután négy órától a Görbe János Színkör előadásában Kertész Imre: Doktorkisasszony című háromfelvonásos zenés vígjátékát tekinthették meg, majd este nyolctól zenés táncmulatság kezdődött.

A Pannónia Népzenei és Kulturális Egyesület citerásai is nagy sikert arattak
Forrás: Facebook

Bükkszenterzsébeten szombat este rendezték meg a község egyik legnépszerűbb nyár esti programját, a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz kapcsolódva. Este hét órára megtelt a község szórakozni vágyó helyiekekkel. Az est folyamán felléptek a helyi és a szomszédos községek hagyományőrzői: az Erzsébeti nyugdíjas klub, a tarnaleleszi Ezüstvirág Nyugdíjas Klub tagjai, a Fedémesi Asszonykórus, a szentdomonkosi Palóc Fonó Együttes. A jó falatok sem hiányoztak. Tarhonyás lecsót és szarvaspörköltet tálaltak vacsorára. A jó hangulatról Boros Dénes és cigányzenekara gondoskodott.    

A Csillagvirág Népművészeti Egyesület a Recski Tájházban  szervezett programot pénteken, a Múzeumok éjszakájának előestéjén. A hímző és faragó szakköri tagok kiállításával, a Palócka gyermek néptánccsoport és Cseh János harmonika muzsikájával  fogadták a vendégeket. A műsort Anna senior tánccsoportja zárta. A programot a Hagyományok Háza Magyarországi Vidéki Hálózata, Recsk Községi Önkormányzata és a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány támogatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában