Borverseny

2023.06.23. 16:51

Szép sikereket ért el az egri és a mátrai borvidék az Országos Borversenyen

Több arany- és ezüstérem is született.

M. H.

Juhász Ádám, borász, a Juhász Testvérek Pincészete ügyvezetője - ők is szépen szerepeltek

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az Országos Borversenyen elért eredményt és szakmai dicsőséget üzleti sikerre válthatják a borászok – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a megmérettetés ünnepélyes eredményhirdetésén csütörtökön.
– Az elismerés eligazítja a fogyasztót, motiválja a borászt és emeli a sokszínű magyar bor presztizsét, ezzel erősítve az egész borágazatot – fogalmazott a díjkiosztón Feldman Zsolt. Köszöntőbeszédében az államtitkár a tisztújítás után álló Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) felé azt az üzenetet fogalmazta meg, hogy stratégiai partnerei az agrárkormányzatnak. Hangsúlyozta, hogy a szervezeten belül a mostani, nehezebb időszakban minden fontos ügyben meg kell találni egymással a közös nevezőt, hiszen csak ennek elérése esetén lehet sikeres az ágazat.

A HNT országos borversenyének profi megszervezésével hitelességet biztosít a borászok itt szerzett eredményeinek. A kiválasztott, kimagaslóan jó borok fontos alapjait jelentik az Agrárminisztérium által a Vidékfejlesztési Programból biztosított 2,5 milliárd forintos promóciós pályázathoz, amely eredményeképpen a magyar borászszakma meg tudja mutatni mindazt az értéket a fogyasztóknak, amelyet a 22 hazai borvidék rejt – mondta Feldman Zsolt.

A 42. Országos Borversenyen 252 pincészet rekordszámú, 918 tétellel nevezett. A legeredményesebb borászat kitüntető különdíjat a hat aranyérmet nyert Maul Zsolt villányi borász kapta. Ám az egri és a mátrai borvidék is szép eredményekkel zárt. A fehérborok között aranyérmet szerzett a mátrai borvidékről a Danubiana borászat két 2022-es bora, a Jon Josh Chardonna és az Olaszrizling. Aranyérmes lett a Kamarás Borászat 2022-es Tébolya, a Maróti Pince 2022-es Mátrai Chardonnay bora, a Bárdos Pincészet 2022-es Irsai Olivérja és a Lingvay Pincészet 2021 Lingvay Gerinc bora.

Rozé borok között két ezüstérmet hoztak Hevesbe, az egri Varsányi Pincészet 2022-es Grand Selection Rosé Cuvée valamint a mátrai Molnár és Fiai Pincészet 2022-es Mátrai Kékfrankos Rosé.

A vörösborok között hét aranyérmet hozott haza az egri borvidék. Ezek a Thummerer Pincészet 2018-as Egri Syrah Superior Válogatás, a 2018-as Egri Cabernet Sauvignon Superior és a 2017-es Egri Bikavér Superior. Emellett aranyérmes lett a Petrény Winery 2013-as Petrény Cabernet Sauvignon, a Mészhegy Borászat 2012-es Cabernet Franc illetve a Juhász Testvérek Pincészete 2021-es Lidl Egri Bikavér Superior. A mátrai borvidékről hasonló érmet kapott a Dominium Pincészet 2020-as Merlot-Franc-ja.

Négy vörösbor kapott ezüstérmet, köztük három egri. A Juhász Testvérek Pincészete 2021-es Juhász Egri Bikavér Superiorja, a Dávid Borház 2018-as Cabernet Franc-ja és a Varsányi Pincészet 2019-es Grand Selection Egri Bikavér Superiorja. Ezüstérmes lett még a mátrai borvidékről Sol Montis Borászat 2021-es Merlot bora.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában