Repdesnek

2023.06.14. 20:30

Színjátszós lepkék szállnak a Bükki Nemzeti Parkban + videó

Szárnyukat mozgatva különböző színekben pompáznak.

Sz. M. L.

– Térségünkben is elkezdtek repülni a színjátszólepkék. Kétségkívül a hazai lepkefauna legkülönlegesebb tagjai közé tartoznak, a hímek szárnya ugyanis irizál. Nagyszerű jelenség, ahogy szárnyukat mozgatva különböző színekben pompáznak –  hívta fel a figyelmet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldalán.

– Igazgatóságunk működési területén a nagy színjátszólepke (Apatura iris) és a kis színjátszólepke (Apatura ilia) fajok fordulnak elő. Tápnövényeik a különböző fűz és nyár fajok. Az erdőtervezések, valamint fahasználati jelölések során igyekszünk elérni, hogy ezek az elegyfák minél nagyobb arányban megmaradhassanak az erdőkben. Ezzel többek között a színjátszólepkék védelmét is nagyban segítjük– ismertette Molnár Márton a mátrai csoport természetvédelmi őre.

A videón a kis színjátszólepke (Apatura ilia) egyede látható.  Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

(Főoldali képünk illusztráció,forrás: Lang Róbert)
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában