Azbeszt

2023.06.10. 07:52

Végleges: jár a sokmilliós kártérítés a selypi azbesztszennyezés áldozatainak az államtól

Immár döntött a Kúria: kártérítés jár az államtól az azbeszt miatt halálos egészségkárosodást szenvedőknek illetve családjuknak, tette közzé a felperesek ügyvédje.

P. E.

A eternitgyár közelében élők is megbetegedtek

Forrás: Németh András Péter / Szabad Föld

Rendkívül hosszú, 9 évnyi pereskedés után immár végleges határozat született az azbesztpereket illetően. A Kúria kimondta, hogy kártérítés jár az áldozatoknak – tette közzé a Dr. Igyártó Ügyvédi Iroda a közösségi oldalán. Az ügy meglehetősen hosszúra nyúlt, mire eldőlt: a selypi eternitgyár azbesztjétől megbetegedett áldozatok családjának igenis jár a megítélt kártérítés az államtól. Az ügy első- majd másodfokon folytatódott, aztán a Kúria előtti felülvizsgálatra került, majd ezt követte a Kúria által elrendelt megismételt eljárásban újra az első- és másodfok, és ismét a Kúria elé került az ügy – részletezte dr. Igyártó Gyöngyi, aki hosszú évek óta a felperesek ügyvédje. 

A Kúria pedig a következő tájékoztatást tette közzé: „ A felperes jogelődje – néhai házastársa – gyermekkorát a Magyar Állam (alperes) tulajdonában volt ingatlanokon 1971-től 1996-ig azbeszt cementipari termékeket előállító állami vállalat telephelyének szomszédságában töltötte. Tüdejébe a gyárból származó kiporzással azbesztszálak kerültek, aminek következtében évtizedekkel később mellhártyadaganat alakult ki nála, és e betegségében 41 évesen, 2016. június 8-án elhunyt.

A bíróság a Kúria korábbi hatályon kívül helyező végzése alapján megismételt eljárásban meghozott jogerős ítéletével az alperest 40 000 000 forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte.

A Kúria az alperesnek a jogerős ítélet hatályon kívül helyezése, és a kereset elutasítása iránt előterjesztett felülvizsgálati kérelmét alaptalannak találta, és a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta” – áll a Kúria tájékoztatójában. 

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában