Fokozottan védett madár

2023.07.06. 15:08

A szülei nem etették a poroszlói parlagi sas fiókát, új családhoz költözik

A vihar miatt megsérült poroszlói fészekből kimentett fiókát szakemberek táplálták fácánnal és mezei nyúllal, majd új helyet kerestek számára, s visszahelyezték a természetbe.

Fekete-Vadászi Erika

A mentett fióka

Forrás: bnpi.hu

Ahogy arról már beszámoltunk, parlagi sas fiókát mentettek egy poroszlói tanyán. Akkor Apostol Nikolett portálunknak elmondta, a birtokukhoz tartozó kaszálón található nagy fán fészkel egy parlagi sas pár. Bálapakolás közben arra lettek figyelmesek a napokban, hogy valami mozgolódik a fa alatt. Kiderült, a vihar leverte a fészket, a fiókának pedig segítségre volt szüksége. 

Segítséget hívtak, hogy megmentség a pórul járt madarat, s a szakemberek mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legjobb ellátásban legyen része. Portálunk akkor megtudta Sasvári Jánostól, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) Dél-Hevesi Tájegységének természetvédelmi őrétől, hogy a mentett fiókát meggyűrűzték, s bár sovány, de jó az állapota, így vissza tudják engedni a természetbe. 

A BNPI is beszámolt a mentésről a közösségi oldalán.

Mint írják, a viharban egy parlagi sas fióka elpusztult, a másik pedig éhesen, de egészségesen várt a mentőcsapatra. 

– A szülőpár a közelben tartózkodva figyelte az eseményeket az elmúlt napokban, de átvizsgálva a fiókát, nem tapasztaltuk jeleit annak, hogy a földön is tovább etették volna. Nagyon lesoványodott és kiszáradt, ezért úgy döntöttünk, kimentjük. Elsődleges szemponttá vált a fióka megetetése és felerősítése – tudatta a BNPI, s megjegyezték, az általuk is elérhető zsákmányállatai közül a fácán és mezei nyúl került a fiatal sas terítékére.

Először egy mezőszemerei fészekben akarták elhelyezni a mentett fiókát, de ott is pusztulás történt, így új helyet kerestek számára. 

– A természetes fészekalj pusztulások mindig részei voltak a természeti környezetben költő madarak életének, de szélsőségesebbé váló időjárásunk komoly próbatétel elé állítja az érintetteket. A hétvégi viharok a Jászságban is komoly károkat okoztak urbánus környezetben és vidéken egyaránt. A térségben jelentős a természeti érték pusztulása, jelen esetben is zajlanak mentési és ápolási munkák. Károk keletkeztek többek között parlagi sasfészkekben, vércsetelepeken. A nálunk életben maradt sasfiókát átadtuk a jászsági kollégák részére, ahol egyéb fészekleszakadásból származó fiókával együtt új családjához helyezték ki, egy épségben megmaradt fészekbe – részletezték. 

A BNPI kiemelte, nagyon fontos, hogy kirepülésük előtt, ami várhatóan egy hónap múlva esedékes, a fiókák stabilan be tudjanak illeszkedni új helyükre és a pótszülők meg tudják tanítani őket repülni, sikeresen zsákmányolni, hogy életük egyik legnehezebb első évére határozottan tudjanak felkészülni.

A parlagi sas megmentése azért is kiemelten fontos feladat, mert fokozottan védett ragadozó madár, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke egymillió forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában