Madárvédelem

2023.06.30. 14:50

A szakemberek mindent megtesznek a poroszlói parlagi sas fiókáért

A kis parlagi sast egy poroszlói tanyán találtak meg, miután a viharban leesett a fészkével együtt. Nem ment zökkenőmentesen a természetbe való visszahelyezése, most a legjobb helyet keresik számára.

F. V. E.

Kiderült, a viharban megsérült, és a földre esett a fészek, a fióka pedig ott volt mellette

Forrás: Élet kint a Pusztán - Városból tanyára költözni, ahogy Én látom

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, ritka madarfiókát mentettek Poroszlón. 

Apostol Nikolett portálunknak elmondta, a birtokukhoz tartozó kaszálón található nagy fán fészkelt egy parlagi sas pár. Bálapakolás közben arra lettek figyelmesek a napokban, hogy valami mozgolódik a fa alatt. Kiderült, a viharban megsérült, és a földre esett a fészek, a fióka pedig ott volt mellette. Azonnal értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait (BNPI), így gyorsan szakértő kezekbe került az állat. 

A BNPI és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kollégái közösen megpróbálták elhelyezni a fiókát egy fészekben, ahol egy másik kis parlagi sas nevelkedett, de sajnos időközben a fészek eredeti lakója ismeretlen okból elpusztult, így a poroszlói mentvényt nem tették oda, tudtuk meg Sasvári Jánostól, a BNPI Dél-Hevesi Tájegységének természetvédelmi őrétől. A mentett fiókát már meggyűrűzték, s bár sovány, de jó az állapota, így vissza tudják engedni a természetbe. 

A természetvédelmi őr portálunknak azt is elmondta, jelenleg a BNPI gondozásában van az állat, és hamarosan a jászberényi sasközpontba szállítják a vihar miatt a fészkéből kiesett fiatal, poroszlói tollast, s ott a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén pótszülőknél helyezik majd el, és egy vele hasonló korú társa mellé kerül. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában