Madárvédelem

2023.06.28. 17:16

Parlagi sas fiókát mentettek a poroszlói tanyán

Nem csak ikerbárányok színesítik a poroszlói tanyán a mindennapokat, ezúttal parlagi sas fiókát mentettek Apostol Nikolették.

F. V. E.

Ahogy arról már beszámoltunk, Apostol Nikolett gumicsizmára cserélte rendőr egyenruháját, és Poroszlóra költözött, ahol párjával gazdálkodnak. 

A poroszlói tanyán nem csak kemény munka várt rájuk, hanem számos érdekesség is. Februárban például ikerbárányok születtek náluk, most pedig egy parlagi sas fióka mentésében vettek részt. 

Apostol Nikolett portálunknak elmondta, a birtokukhoz tartozó kaszálón található nagy fán fészkel egy parlagi sas pár. Bálapakolás közben arra lettek figyelmesek a napokban, hogy valami mozgolódik a fa alatt. 

– Az elmúlt napok nagy viharai nem múltak el nyomtalanul, a sas fészek is kárát látta. Ahogy közelebb mentünk a mozgó élőlényhez, akkor láttuk meg, hogy leszakadt a hatalmas fészek, és ott volt mellette egy élő fióka. Azonnal hívtuk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) természetvédelmi őreit, akik a fiókát megmentették, így megnyugodhattunk, hiszen szakértő kezekbe került a madár – mesélte Apostol Nikolett, aki úgy tudja, hogy a vizsgálatok után a fióka egy, az eredeti élőhelyétől nem messze található helyre kerül majd egy szomszédos sas-család egy fiókás fészkébe.

A parlagi sas fióka állapotáról megkérdeztük a BNPI munkatársait. Amit választ kapunk tőlünk, hírt adunk róla. 

Az esetről a közöségi oldalukon is beszámoltak. 

 

Mint írják, a Parlagi sas a magyar természetvédelem egyik kiemelten fontos madara. A SPEC értékelése szerint az I. kategóriába esik, ami azt jelenti, hogy a faj megmentése világméretű probléma: Európában gyakorlatilag csak a Kárpát-medence területén nő a sasok példányszáma, az összesen körülbelül 300 párt számláló európai állomány nagy része magyar–szlovák területen fészkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában