Ünnep

2023.07.30. 11:25

Az egri érsek misézik Porcinkula ünnepén Mátraverebély-Szentkúton

Augusztus 2-án, szerdán tartják a Porciunkula ünnepét Mátraverebély-Szentkúton, nemzeti kegyhelyünkön.

Palágyi Edit

Mátraverebély-Szentkút

Forrás: Mátraverebély-Szentkút, Nemzeti Kegyhely/Facebook

Augusztus 2-án reggel 8-kor kezdődik a csoportok fogadása, a gyóntatás, majd 9-től szentmise várja a híveket a nemzeti kegyhelyen. 10 óra 30 perctől Énekes Mária-köszöntő lesz. Délelőtt 11-kor veszi kezdetét az ünnepi szentmise és a betegek kenetének kiszolgáltatása, a misét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálja. 

Majd 14 órától litánián, a zarándokok és kegytárgyak megáldásán vehetnek részt a Szentkútra érkezők szerdán. 

A katolikus zarándokok a szentmise során felvehetik a betegek kenetének szentségét, melynek feltétele: a szentgyónás elvégzése, valamint betegség vagy idős kor. A szentmise után szabadprogram, ismerkedés lesz, tudatta a kegyhely.

Az ünnepnek nevet adó Porciunkula-kápolna, azaz eredetileg Angyalos Boldogasszony-kápolna az olasz Assisitől délre, a városhoz közeli erdőben, a nép által portiuncula, vagyis kicsinyke osztályrész néven ismert helyen található. A XIII. század elején a Monte Subasio-i bencések birtoka, majd Assisi Szent Ferenc 1207-08 között helyreállította a romos erdei kápolnát, s az későbbi életében jelentős hellyé vált – írja a Katolikus lexikon. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában